Este vorba despre proteste în fruntea cărora se află tineri și care s-au întins în toată țara după ce Masha Amini, o femeie de 20 de ani, a fost bătută în detenție și a murit, fiind anterior reținută pentru că nu a respectat legea islamică în ceea ce privește vestimentația.
Pe data de 20 septembrie, Nika Shahkarami a fost filmată în timp ce se cățăra pe pubele şi scanda împotriva regimului.
24 de ore mai târziu, ea era moartă.
CNN: Autoritățile iraniene se contrazic în explicații cu privire la moartea tinerei
Shahkarami s-a alăturat unei liste în creștere de tinere femei care și-au pierdut viața în ultimele săptămâni, pe măsură ce protestele amplificat iar autoritățile au declanșat, în replică, o represiune sângeroasă.
Autoritățile iraniene au încercat să acrediteze ideea că moartea adolescentei de 16 ani nu a avut nicio legătură cu protestele.
Ulterior, s-a spus că fata a fost aruncată de pe un acoperiș.
Miercuri, justiția iraniană a conchis că în acest caz a fost vorba de sinucidere.
Însă CNN a realizat propria anchetă jurnalistică și a ajuns la altă concluzie.
"Pe baza investigației noastre, folosind peste 50 de clipuri video din acea noapte şi după ce am vorbit cu cei care au fost cu ea în atunci, CNN poate dezvălui că Nika şi-a petrecut ultimele ore din viață la proteste, existând inclusiv dovezi care sugerează că a fost fugărită şi reținută de forțele de securitate cu doar câteva ore înainte ca autoritățile să anunțe că a murit.
CNN: Pe certificatul de deces se menționează leziuni multiple provocate de un obiect contondent
Potrivit acestui certificat de deces, obținut de BBC Persian şi verificat de CNN, se arată că Shahkarami a murit în urma unor răni multiple provocate de o lovitură cu un obiect tare. Are data de 21 septembrie. Dar familia fetei nu va afla despre moartea ei decât zece zile mai târziu.
Atât mama cât şi mătușa ei au spus în cadrul unor interviuri că au aflat din surse credibile că în acea perioadă, Nika s-a aflat zile întregi în custodia statului.
Autoritățile iraniene au prezentat aceste imagini de pe camerele de supraveghere, susținând că Nika a murit după ce a fost aruncată de pe această clădire, mai târziu în acea noapte, într-un incident despre care au spus că nu a avut legătură cu protestele.
Nu au avansat nicio ipoteză în legătură cu identitatea celui care ar fi aruncat-o. Iar CNN nu poate verifica dacă persoana respectivă este Nika sau în ce zi a fost făcută filmarea. Mama tinerei a contestat public calitatea de probă a imaginilor, susținând că persoana filmată nu este fiica ei.
Autoritățile iraniene nu au răspuns cererii CNN de a afla dacă tânăra s-a aflat în custodia poliției în orele premergătoare morții sale. Cert este că Nika era o activistă proeminentă aflată în centrul represiunii poliției iraniene în acea noapte", a relatat corespondentul CNN Katie Polglase.
Foto: Nika Shahkarami (stânga) și manifestație de solidaritate cu protestatarii din Iran, Berlin, Germania, 21 octombrie