Antena 3 CNN Politică Nicușor Dan: „Indiferent de orice altă candidatură, eu candidez. Am spus că fac asta, sunt un om serios, o să o fac”

Nicușor Dan: „Indiferent de orice altă candidatură, eu candidez. Am spus că fac asta, sunt un om serios, o să o fac”

A.O.
16 minute de citit Publicat la 20:04 29 Dec 2024 Modificat la 10:51 30 Dec 2024

Nicușor Dan a vorbit, la Antena 3 CNN, despre candidatura sa la prezidențiale

Nicușor Dan a spus, duminică seară, la Antena 3 CNN, că va merge înainte cu candidatura la prezidențiale, indiferent dacă va avea sau nu susținerea vreunui partid și indiferent cine vor fi contracandidații. Primarul Capitalei spune că s-a răzgândit și a decis să se înscrie în cursa pentru Palatul Cotroceni după scrutinul din 24 noiembrie, când i-a fost clar că românii sunt nemulțumiți și vor o schimbare în România. 

Urmăriți interviul integral aici: 

Nicușor Dan, despre ordonanța trenuleț: A venit nota de plată

Nicușor Dan a criticat Guvernul pentru investițiile din anii trecuți care nu au adus niciun bani și care i-a adus în ipostaza de a dat ordonanța trenuleț, care conține măsuri de austeritate. 

„A venit nota de plată... nu doar pentru anul 2024, și din 2023, 2022.E bine să faci investiții, numai că sunt bune acele investiții care aduc mai departe bani. E bine să faci autostrăzi, pentru că vor veni firmele, oamenii vor avea de lucru, vor plăti taxe mai mari și așa mai departe. Dar dacă nu ai bani nu e bine să faci investiții cum ar fi reabilitarea unor sedii de instituții care mai pot aștepta cinci, șapte bani, nu e bine să faci câte un stadion în fiecare oraș pentru că nu produc bani. Asta e viziunea mea. Legat de ordonanță și de București. E o prevedere legal pe care noi am aplicat-o trebuie să mărim taxele locale cu inflație, asta e prevederea legală, Consiliul Local doar a aplicat-o.”

Nicușor Dan: Am votat-o pe Elena Lasconi la prezidențiale, dar sper să nu mai candideze la președinție

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a spus că speră ca Elena Lasconi să nu mai candideze în alegerile prezidențiale. 

„Am anunțat că voi vota un candidat de dreapta. Ludovic Orban s-a retras. Au rămas doi. Și pentru că între Elena Lasconi și Nicolae Ciucă am văzut că s-a format, câteva zile mai devreme, un curent în mediile sociale care a mers către Elena Lasconi, am considerat că Elena Lasconi are mai multe șanse să intre în turul doi (prezidențial) și am votat-o.”

Nicușor Dan nu a discutat cu Ilie Bolojan și Ciprian Ciucu pentru o eventuală susținere din partea PNL

Nicușor Dan spune că a vrut să stea de vorbă cu Ilie Bolojan și Ciprian Ciucu privind o eventuală susținere a candidaturii săi de către PNL. 

„Exista această disponibilitate, dar discuția nu a avut loc, pentru că agrearea între cele trei partide a formării Guvernului au inclus și desemnarea unui candidat comun și nu a mai fost timp pentru acest tip de discuție. În opinia mea, cel puțin câteva săptămâni această discuție nu mai este de actualitate. Bineînțeles pe noi toți ne evaluează cetățenii și sper la o campanie în care oamenii să înțeleagă ce a făcut fiecare dintre candidați în viață.” 

Nicușor Dan nu a dorit să spună care dintre primarii de sector ar trebui să devină primar general

Nicușor Dan nu a dorit să spună care dintre primarii de sector ar trebuie să devină primar general, dacă va câștiga alegerile prezidențiale. 

„Nuanța e importantă. Nu am spus ce îmi doresc, am spus ce văd. Nu vă răspund la întrebarea asta. În continuare sunt primar general, am nevoie să colaborez cu oamenii ăștia, în opinia mea am făcut-o civilizat în acești patru ani și îmi propun să o fac cât o să mai fiu primar, patru luni sau patru ani.”

Nicușor Dan: Dacă ar fi să mă uit în sondaje, ar trebui să atac PSD, PNL

Întrebat dacă evită atacurile la adresa președintelui PSD într-o încercare de a marca electoral în fața alegătorilor social-democrați, Nicușor Dan susține că strategia lui este contrară sondajelor. 

„Dacă ar fi să mă uit în sondaje, ar trebui să atac PSD, PNL. Numai că eu cred că noi ca oameni politici trebuie să fim echlibrați, raționali și să spunem oamenilor situația în care aflăm.”

Nicușor Dan: E de lăudat că avem trei partide care au majoritate în Parlament și care au reușit să facă negocieri pentru Guvern

Nicușor Dan a declarat că e bine că avem Guvern înainte de finalul anului și a adăugat că era firesc ca Marcel Ciolacu să rămână premier, având în vedere că PSD e cel mai mare partid din Coaliția e guvernare. 

„Este democrație, da? Adică cu toate criticile pe care le-am făcut față de partidele politice e bine că e acest Guvern, România era într-o instabilitate economică, era nevoie să avem un Guvern până la 31 decembrie, e de lăudat că avem trei partide care au majoritate în Parlament și care au reușit să facă negocieri în intervalul ăsta. Dintre aceste trei partide, PSD e cel mai mare și președintelui lui e Marcel Ciolacu. Asta e democrația. Și eu mi-aș dori în Consiliul General să fie niște oameni, dar poporul i-a ales pe alții.”

Întrebat dacă va forța schimbarea guvernului, dacă va ajunge președinte, Nicușor Dan spune că Guvernul trebuie să stea în funcție patru ani. 

„Eu cred că o chestiune serioasă e să proiectăm un Guvern pentru patru ani și cred că cele trei partide s-au angajat la asta. România are nevoie de două lucruri: de reformă, de aceea e important ca viitorul președinte să înțeleagă că România are nevoie de schimbări fundamentale, și are nevoie de stabilitate, pentru că este într-o țesătură globală, în special economică, și oamenii ăștia au nevoie de predictibilitate. Să spui vom dărâma Guvernul ăsta în șase luni nu e cel mai bun semnal pe care vrei să îl dai investitorilor străini, Bursei”. 

Nicușor Dan: Klaus Iohannis are o responsabilitate să lămurească ce s-a întâmplat la 24 noiembrie

Nicușor Dan spune că Klaus Iohannis trebuie să rămână la Palatul Cotroceni până la organizarea viitoarelor alegeri prezidențiale. 

„Politic și electoral s-au pronunțat cetățenii din Românii, l-au sancționat pe domnul Ciucă, pe care l-au văzut apropiat de domnul Iohannis, au sancționat și PNL, care a obținut un scor foarte mic. Acum, din punct de vedere rațional și juridic eu am spus că în opinia mea președintele Iohannis trebuie să mai rămână la Cotroceni aceste câteva luni din două motive. Un motiv, Curtea Constituțională a spus că el trebuie să exercite acest mandat și nu poate să iasă decât prin demisie și demisia unui președinte e o știre care transmite instabilitate. Și foarte important are o responsabilitate să lămurească ce s-a întâmplat la 24 noiembrie. Oamenii cei mai în măsură să facă asta au deja legăturile operative. E puțin important cine e președintele României trei sau patru luni până la alegeri.”

Pe cine va numi Nicușor Dan la conducerile serviciilor de informații

Nicușor Dan a precizat că nu exclude să numească directori la SIE și SRI oameni politici. 

„Președintele propune și Parlmentul votează, deci trebuie să fie o discuție pe care președintele să o aibă cu partidele reprezentante ale Coaliției majoritate din Parlament, care acum e PSD-PNL-UDMR. Am avut relativ frecvent astfel de discuții, de exemplu la primărie primarul propune bugetul și Consiliul votează, dar și cel care propune nu trebuie să facă bugetul așa cum i-l cer cei care îl vor vota, există tot timpul o discuție în care și președintele are un cuvânt. Nu exclud (numirea unui om politic n.red). Directorul unui serviciu de informații trebuie să fie o persoană echilibrată, o persoană cu puternice valori democratice.”

Întrebat dacă Marcel Ciolacu ar fi potrivit să conducă o astfel de instituție, Nicușor Dan a spus: 

„Domnul Ciolacu e o persoană echlibrată care a făcut multe greșeli ca prim-ministru pentru care acum trebuie să dea ordonanța trenuleț. Nu pot să proiectez în abstract o chestiune... cert e că un director de serviciu secret trebuie să fie un om matur, care să aibă puternice convingeri democratice și să aibă experiență și capacitate de negociere.”

De asemenea, referitor la Lucian Pahonțu, directorul SPP, pensionat și rămas în funcție după o decizie a CSAT, Nicușor Dan a spus că nu poate spune dacă l-ar menține în funcție sau nu. 

„Îl cunosc pe Lucian Pahonțu, ne-am întâlnit direct în câteva operațiuni, de exemplu când a venit soția președintelui american la București, și a trebuit să coordonăm trasee. Dânsul are o pronlemă de vârstă. Nu cunosc în momentul acesta exact actul normativ și prevederile în ce privește directorul. Sunt niște informații pe care eu nu le am acum, sunt niște evaluări care trebuie făcute și în funcție de asta luată decizia.”

 

 

Nicușor Dan spune că se va împrumuta de bani pentru campania electorală

Nicușor Dan spune că se va împrumuta de bani pentru campania electorală pentru alegerile prezidențiale. 

„O să văd. De la oameni care au sumele astea. Și în mod transparent, cum am făcut-o de fiecare dată. Sumele sunt limitate, suma pe care un om poate să o dea unui competitor este 660.000 de lei. Trebuie să fie mulți astfel de oameni care să te împrumute cu astfel de sume. Cu nuanța că statul decontează campania electorală a candodaților care depășesc 3%. N-aș pleca în această campanie electorală, dacă nu aș crede că trec pragul de 3%.”

În ce privește relația cu omul de afaceri Matei Păun, Nicușor Dan spune că se va consulta cu el, dar că nu va fi șeful său de campanie. 

„Matei Păun e un om care are o anumită expertiză pe campanii electorale. E cel care a fost șeful de campanie în 2016 și pentru USB, USR și pentru campania mea la primărie și a făcut-o foarte bine și având această expertiză mă mai consult cu el. Abia acum definim echipa de campanie, dar sigur nu va fi el șeful de campanie. Îl las pe el să explice presupusele legături (cu oameni de afaceri ruși n.red), eu ce pot să spun e că la fiecare campanie apare tema asta și se dovedește că oamenii nu țin cont de ea. Dar lucrul cel mai important e că eu sunt un om în spațiul public, lumea mă cunoaște, și nu cred că sunt suspiciuni pentru vreo poziție care să fie contrară direcției noastre euro-atlantice, am fost primar când a izbucnit războiul din Ucraina, s-a văzut ce am făcut pentru refugiați, pe scurt trebuie evaluată persoana mea în această chestiune.”

 

Nicușor Dan spune că a fost un „calcul tactic” să nu participe la dezbateri electorale

Nicușor Dan a explicat de ce a refuzat dezbaterile electorale în campania pentru alegerile locale din 2024. 

„Ca să lămurim de ce am făcut asta, în primul rând în 2020 erau doi candidați care puteau să câștige, Gabriela Firea și cu mine, am încercat din răsputeri să am o dezbatere și nu am avut-o. În 2024 a fost invers. Atunci a fost o alegere, să fim onești cu oamenii, în 2024 a fost o decizie tactică. Eu eram candidatul electoratului de pe partea dreaptă și pe partea stângă erau doi candidați care aveau scoruri relativ egale, Gabriela Firea și Cristian Popescu Piedone. Asta era o situație care îmi convenea. Dacă mă duceam cu ei doi în dezbatere, ei aveau două treimi din timp, eu aveam o treime. Înainte să vină doamna Firea în competiție, când era domnul Popescu, i-am propus o dezbatere și nu a dorit. Tot timpul sunt calcule politice.”

Nicușor Dan: Ar fi absurd ca alegerile să fie anulate din cauza lui Călin Georgescu și să candideze încă o dată

Nicușor Dan a spus că nu știe dacă Călin Georgescu va candida din nou la prezidențiale, dar susține că ar fi „absurd” ca alegerile să fie anulate din cauza lui și să candideze din nou. 

„Depinde de rezultatul analizei privind alegerile din 24 noiembrie. Dacă ne uităm la sondaje, personajul cu cea mai mare încredere în fața românilor e Călin Georgescu. Eu nu am răspunsul în acest moment. Ar fi absurd ca alegerile să fie anulate din cauza lui Călin Georgescu și Călin Georgescu să candideze încă o dată. (...) Nu cred că este nevoie de vreo contestație pentru că CCR analizează din oficiul toate candidaturile. E o cantitate de informație pe care noi nu o avem în momentul de față și asta ne împiedică să facem predicții și cu privire la analiza finală a alegerilor trecute și cu privire la candidații din alegerile astea.  Ce pot să vă spun din sondajele pe care le-am văzut eu, Călin Georgescu are cea mai mare încredere printre români. Când te duci la alegeri ești evaluat de concetățenii tăi și trebuie să le explici de ce varianta pe care tu o propui e cea mai bună.”

Nicușor Dan, despre întâlnirea cu Adrian Zuckerman: Am avut un schimb de informații despre ce se întâmplă în România

 Nicușor Dan spune că nu l-a informat pe Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, despre intenția lui de a candida la prezidențiale la discuția pe care au avut-o cu două zile înainte de a face anunțul. De asemenea, spune că Zuckerman nu i-a spus că îi va susține candidatura. 

„E normal. Mă întâlnesc și cu alți diplomați. Așa cum mă întâlnesc și cu alți oameni politici, schimbăm impresii și informații despre ce se întâmplă. A fost un schimb de informații despre ce se întâmplă în România. Eram foarte aproape de momentul anulării alegerilor și fiecare dintre noi avea informații interesante și incomplete, incomplete și acum, despre cum s-a desfășurat campania lui Călin Georgescu, care ne-a lăsat complet bulversați.”

Nicușor Dan: Mi-aș dori ca USR să mă susțină/Indiferent de orice altă candidatură, eu candidez 

Primarul Capitalei își dorește susținerea USR la alegerile prezidențiale, dar cu sau fără susținerea partidului condus de Elena Lasconi și indiferent de cine vor fi contracandidații săi va candida. 

„O să ne vedem (cu Elena Lasconi n.red) pentru că suntem actori politici, urmează să avem alegeri, e important să avem punctul de vedere al fiecăruia. Niciodată nu am spus ce am discutat sau ce voi discuta în privat cu alți oameni politici. (...) Eu mi-aș dori ca USR să mă susțină, dacă se va întâmpla să nu mă susțină, de asemenea, foarte bine, suntem în democrație. (...) Dacă aș fi fost membru de partid un astfel de anunț ar fi fost de neacceptat, dar pentru un independent cred că este onorabil și onest.”

Întrebat dacă Elena Lasconi va candida la prezidențiale dacă va insista cu candidatura sa, Nicușor Dan a răspuns ferm. 

„Da. Indiferent de orice altă candidatură, eu candidez. Noi o să avem o competiție de persoană și într-un astfel de tip e alegeri oamenii se uită la persoană mult mai mult decât se uită la partidul pe care îl simpatizează.”

Nicușor Dan: Nu am prins-o la telefon pe doamna Lasconi, înainte de a-mi anunța candidatura

Nicușor Dan spune că nu a vorbit la telefon cu Elena Lasconi înainte de a-și anunța candidatura la prezidențiale. 

„Înainte de a face anunțul am informat liderii celor patru partide occidentale. Am informat cele patru partide încercând să vorbesc cu liderii, pe unii i-am prins la telefon și pe unii nu i-am prins la telefon și pe doamna Lasconi nu am prins-o la telefon și i-am transmis mesajul prin partid. Într-adevăr în ziua în care am făcut anunțul, luni, dânsa m-a sunat, numai că eram în pregătirea speech-ului, sunt niște chestii logistice, nu am răspuns nimănui. Multă lume m-a sunat în acea zi și nu am răspuns. Între timp, doamna Lasconi m-a sunat să mă felicite de ziua mea, am sunat-o înapoi, am vorbit, urmează să ne vedem la început de ianuarie.”

De ce s-a răzgândit Nicușor Dan și a decis să candideze la alegerile prezidențiale

Nicușor Dan a spus în repetate rânduri, public, un„nu” categoric când a fost întrebat dacă va candida la alegerile prezidențiale. Primarul Capitalei a explicat că s-a răzgândit după primul tur al alegerilor. 

„Cred că au fost cel puțin 30 de momente de genul ăsta. Cred că s-a schimbat ceva radical în România. Votul din 24 noiembrie a fost expresia unei mari nemulțumiri, a unei mari categorii de oameni, indiferent de domnul Georgescu, întâmplător el a colectat această nemulțumire, dar a fost un mare vot împotriva a cum se întâmplă lucrurile în România, în administrația publică din România, a clasei politice, chiar, și în opinia mea, oamenii vor o schimbare radicală a modului în care se face administrație în România. Datele s-au schimbat. Și mi-am pus întrebarea, cum și-au pus-o probabil mulți, care este direcția de urmat? care sunt calitățile pe care ar trebuie să le aibă un președinte în raport cu așteptările oamenilor din acest moment? și în urma acestei analize a venit această candidatură. Asta e credința mea. De-aia e frumos că suntem în democrație.”

În ce privește momentul ales pentru a-și anunța candidatura, când cei de la USR negociau cu PSD-PNL-UDMR pentru a o propune pe Elena Lasconi drept candidat unic, Nicușor Dan susține că nu a făcut acest calcul politic.

„Nu am făcut calculul ăsta așa de departe. Bineînțeles că există o interferență între discuțiile pe Guvern și discuțiile pe candidatul la președinție, însă în momentul acela se discuta mult mai mult nu neapărat pe componența Guvernului, cât pe principii. Din pucntul meu de vedere momentul în care am făcut anunțul era obligatoriu. Încă din ziua de 6, când s-au anulat alegerile, au fost mai mulți oameni care m-au inclus în lista celor care ar putea să candideze, inclusiv postul dumneavoastră m-a întrebat, mai mulți oameni au pus întrebarea și nu puteam să dau un răspuns la o întrebare așa de serioasă după o lună, o lună și jumătate. ”

 

 

 

Nicușor Dan: Trebuie să avem o explicație a ceea ce s-a întâmplat pe 24 noiembrie înainte de alegerile prezidențiale

Nicușor Dan spune că românii trebuie chemați la vot, doar după ce au o explicație cu privire la ce s-a întâmplat pe 24 noiembrie. 

„A fost un atac online, orice este online lasă niște urme. Dacă au fost niște bani care s-au plătit, acești bani au trecut prin niște conturi, dacă au fost niște modificări ale algoritmilor pe TikTok aceste modificări de asemenea sunt vizibile. Există specialiști în lumea asta, în România, care să poată face această analiză. Să stabilim niște date, dar să avem garanția că înainte ca românii să se ducă la vot să avem o explicație a ceea ce s-a întâmplat pe 24 noiembrie.”

 

Nicușor Dan, despre primul tur al alegerilor prezidențiale: Cine a greșit, să plătească

După ce Elena Lasconi a declarat că se aștepta la demisii ale șefilor instituțiilor de forță după primul tur al alegerilor prezidențiale, Nicușor Dan a spus că este parțial de acord cu șefa USR. 

„Sunt în parte de acord cu domnia sa, evident că a fost un eșec. Noi trebuia să știm cu 2 săptămâni înainte de 24 noiembrie ce se va întâmpla pe 24 noiembrie, deoarece suntem stat suveran. Discuția este și despre Klaus Iohannis aici, ca șef al CSAT și ca coordonator al acestor structuri, oamenii ăștia sunt în relații operative inclusiv cu aliații noștri și atunci eu cred că e util, ca ei fiind în aceste relații operative să mai rămână până când dau explicații și apoi să facem o analiză și cine a greșit, să plătească”. 

Nicușor Dan: Trebuie să lămurim ce s-a întâmplat când s-au anulat alegerile

Nicușor Dan crede că data alegerilor este mai puțin importantă, ce este importante este ca oamenii să înțeleagă de ce s-a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. 

„E mai puțin importantă strategia mea. Cel mai important lucru e să lămurim ce s-a întâmplat când s-au anulat alegerile. Pe bună dreptate, oamenii sunt nemulțumiți, ei aveau o opțiune, voiau să voteze, credeau că asta este opțiunea cea mai bună pentru România și s-au trezit cu niște alegeri anulate. Oamenii ăștia trebuie convinși că decizia CCR a fost cea corectă și asta înseamnă că trebuie lămurit dacă a fost o ingerință a unui stat străin, de unde au venit banii, câți bani au fost, toate lucrurile astea”. 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole