Primarul Capitalei, Nicușor Dan, care și-a anunțat candidatura independentă la alegerile prezidențiale, a spus joi seară la Antena 3 CNN că, potrivit unui sondaj efectuat săptămâna trecută și consultat de el, candidatul pro-rus Călin Georgescu este personalitatea politică cea mai de încredere pentru români.
Nicușor Dan a estimat că Georgescu a căpătat proeminență pe fondul nemulțumirilor populației față de clasa politică și a apreciat că o promovare electorală de nivelul celei de care s-a bucurat acest candidat prezidențial costă "zeci de milioane de euro".
Primarul general a mai declarat că, după opinia sa, Călin Georgescu nu va mai candida pentru următoarele alegeri prezidențiale.
Mihai Gâdea: "Domnul Georgescu, un candidat care despre care s-a vorbit mult... Care este înțelegerea dumneavoastră, dacă va reuși să candideze? Nu știm cum evoluează lucrurile și la alegerile următoare va fi, poate, unul dintre principalii dumneavoastră contracandidați (...) Cum înțelegeți persoana domnului Georgescu sub aspectul convingerilor, orientărilor și tuturor suspiciunilor legate de domnia sa?"
Nicușor Dan: "Bun, în primul rând că în sondajul pe care l-am făcut săptămâna trecută domnul Georgescu figura ca personalitatea politică cu cea mai mare încredere din România. E un complex de factori cum a ajuns domnia sa acolo. După aceea, o să spun și ce cred eu despre el. El a ajuns acolo pentru că exista o mare nemulțumire populară față de clasa politică și de modul în care (această clasă, n.r.) a administrat România. Călin Georgescu a fost avut mijloacele electronice online cele mai potrivite pentru a canaliza această nemulțumire. Și aici, bineînțeles, mi-ar plăcea foarte mult să văd, descris de către instituțiile statului român, eventual cu sprijinul partenerilor noștri, modul exact cum s-a desfășurat această campanie. Specialiștii cu care am vorbit spun că o astfel de campanie costă de ordinul zecilor de milioane de euro.
Nicușor Dan: Specialiștii spun că o campanie precum a lui Georgescu costă zeci de milioane de euro. Noi avem dovezi pentru sute de mii
Pentru moment, noi avem niște dovezi de ordinul sutelor de mii de euro, (fiind vorba de) niște oameni care au fost plătiți ca să-i facă o campanie în ceea ce privește convingerile sale. Și aici, din nou, e un element foarte important faptul că a fost perioada așa de scurtă în care oamenii au aflat de Călin Georgescu, că n-au avut timp, mulți dintre ei, să vadă și declarații mai vechi (ale lui Georgescu, n.r.) sau declarația sa cu privire la NATO care evident că le-ar fi adus niște îndoieli cu privire la domnia sa.
Și de aceea este important ca noi să avem o campanie electorală în care să dispunem de timp să ne informăm despre fiecare dintre candidați. Deci, cel mai grav lucru este că (Georgescu) pune discuția apartenența noastră la NATO, ca și cum într-o țară cu un război la graniță poți să spui așa - că tu vrei pacea și nu ți se va întâmpla nimic."
Mihai Gâdea: "Alte lucruri grave vedeți? În ceea ce privește fascinația pentru legionarism, lucruri de felul ăsta vi se par grave?"
Nicușor Dan: "Asta este deja de zona penalului. În momentul în care tu intri într-o zonă în care, cumva, contești libertatea individuală și spiritul democratic, da, desigur."
Nicușor Dan: Mai degrabă, cred că Georgescu nu va mai candida
Mihai Gâdea: "Credeți că sunteți persoana potrivită pentru a-l învinge în aceste alegeri (pe Călin Georgescu, n.r.)?"
Nicușor Dan: "Bun, să vedem dacă o să fie până la urmă candidat sau nu."
Mihai Gâdea: "Credeți că va fi sau nu?"
Nicușor Dan: "Mai degrabă cred că nu, dar aștept (...) Noi avem niște oameni, niște cetățeni români care, cu bună-credință, s-au dus și l-au votat pe acest domn și care se pregăteau să-l voteze în turul doi. Și oamenii ăștia trebuie să aibă o explicație de ce s-au anulat alegerile. În momentul de față ei nu o au. Au niște frânturi de informații și nu sunt convinși. Eu cred că e foarte important pentru democrația noastră ca în momentul în care începem alegerile reluate pentru președinția României, toate aspectele să fie lămurite și oamenii să fie, cât mai mulți dintre ei, convinși că decizia Curții Constituționale a fost decizia corectă.
Mai departe, în campanie, cine va fi președinte... Eu cred că președintele României trebuie să fie acela care să aibă cele mai multe atribute în stare să reformeze statul român, să-l facă mai puternic, fără ca prin asta să-l ducă într-o zonă de anarhie și revoluție".