Nicolae Timofti a avut miercuri consultări cu reprezentanții majorității parlamentare, constituite recent și care numără 56 de deputați. La consultări au participat Marian Lupu, Andrian Candu și Dumitru Diacov ca reprezentanți ai PDM, precum și Mihai Ghimpu, Corina Fusu și Valeriu Munteanu din partea Partidului Liberal (PL).
În cursul acestor consultări, președintelui Timofti i-a fost prezentată o declarație semnată de un număr de 55 de deputați în susținerea candidaturii lui Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat, la funcția de prim-ministru.
În virtutea 'dreptului său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de premier', Nicolae Timofti a informat majoritatea parlamentară și opinia publică în legătură cu decizia sa de a respinge candidatura lui Plahotniuc.
Președintele Timofti își întemeiază decizia pe prevederi ale Constituției Republicii Moldova și pe hotărâri ale Curții Constituționale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că 'orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate' și că 'este contrară principiilor statului de drept numirea în funcții de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate'.
În acest context, șeful statului moldovean a amintit că există suspiciuni că Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteriile de integritate necesare, în condițiile în care la data de 22 februarie 2013 lui Vlad Plahotniuc i s-a dat un vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale, care prejudiciază imaginea parlamentului și a Republicii Moldova.
În consecință, președintele Nicolae Timofti a propus majorității parlamentare identificarea unui alt candidat la funcția de prim-ministru, care s-ar încadra în criteriile de integritate enunțate, și informarea șefului statului cu privire la acest candidat, prin procedură legală, până pe data de 14 ianuarie, ora 12.00.
Termenul limită pentru învestirea unui nou guvern este 29 ianuarie, când se împlinesc trei luni de la demiterea cabinetului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț, printr-o moțiune de cenzură inițiată de socialiști și comuniști și votată și de democrații ce făceau parte din coaliția guvernamentală proeuropeană. În cazul în care eșecul se repetă, șeful statului este obligat să decidă dizolvarea legislativului și să convoace alegeri anticipate.