Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Ciucă, la Washington: „NATO trebuie să se adapteze noilor ameninţări, inclusiv războiului cibernetic şi tacticilor hibride”

Ciucă, la Washington: „NATO trebuie să se adapteze noilor ameninţări, inclusiv războiului cibernetic şi tacticilor hibride”

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Nicolae Ciucă, a declarat marţi, în cadrul reuniunii preşedinţilor de Parlamente din statele membre ale Adunării Parlamentare a NATO, că România crede într-un NATO robust şi rezilient, care să se adapteze noilor ameninţări, inclusiv războiului cibernetic şi tacticilor hibride.

„Sărbătorim 75 de ani de angajament neclintit pentru pace, securitate şi apărare colectivă. Timp de 75 de ani, noi toţi am forjat, pas cu pas, cea mai puternică alianţă militară pe care a văzut-o vreodată lumea. Încă de la începuturile sale, NATO a fost piatra de temelie a securităţii transatlantice, oferind un scut de stabilitate şi un far al valorilor democratice”, a declarat preşedintele Senatului în discurs.

Nicolae Ciucă a arătat că ”principiile Alianţei privind apărarea reciprocă şi securitatea prin cooperare nu au fost niciodată mai cruciale, mai ales pe măsură ce navigăm printre ameninţările complexe şi în continuă evoluţie ale secolului XXI”.

„România, membră a NATO din 2004, şi-a demonstrat continuu dedicarea faţă de obiectivele Alianţei. Poziţia noastră strategică pe flancul estic al NATO ne plasează în fruntea apărării şi descurajării. România şi-a îndeplinit şi depăşit în mod constant angajamentele privind cheltuielile de apărare, consolidând capacităţile noastre militare şi contribuind la misiunile şi operaţiunile NATO din întreaga lume”, a subliniat preşedintele PNL.

Ciucă a subliniat că ”bărbaţii şi femeile noastre sunt angajaţi activ în menţinerea păcii de la Marea Baltică la Marea Neagră, reflectând angajamentul nostru ferm faţă de securitatea regională şi globală”.

„Acest summit ne oferă o ocazie unică de a aborda provocările presante cu care se confruntă Alianţa noastră. Conflictul în curs de desfăşurare din Ucraina subliniază urgenţa răspunsului nostru colectiv la agresiune şi importanţa sprijinirii partenerilor noştri în urmărirea suveranităţii şi integrităţii lor teritoriale. Condamnăm, de asemenea, atacul rusesc asupra spitalului ucrainean”, a afirmat Nicolae Ciucă în discurs.

Potrivit preşedinteului Senatului, ”partenerii noştri luptă pentru partea bună a istoriei, pentru aceleaşi valori în care credem şi noi”.

„Provocările cu care ne confruntăm în calitate de membri şi aliaţi NATO sunt un amestec de războaie vechi şi războaie noi, de trecut şi viitor, de tactici militare şi progrese tehnologice. Trebuie să găsim echilibrul potrivit pentru a ne proteja valorile fundamentale fără a le schimba sau pierde pe drum. În plus, trebuie să ne concentrăm pe consolidarea bazei noastre industriale de apărare pentru a ne asigura că NATO rămâne capabilă şi pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul său. De asemenea, este evident că trebuie să menţinem o prezenţă puternică a NATO în regiunea Mării Negre”, a ţinut să precizeze Nicolae Ciucă.

Preşedintele Senatului a mai afirmat că, în plus, trebuie să creştem nivelul dialogului politic şi al sprijinului practic pentru ceilalţi parteneri estici, în special Republica Moldova şi Georgia.

„Privind spre viitor, România va continua să pledeze pentru o cooperare consolidată şi pentru împărţirea sarcinilor în cadrul Alianţei. Credem într-un NATO robust şi rezilient, care să se adapteze noilor ameninţări, inclusiv războiului cibernetic şi tacticilor hibride. Angajamentul nostru faţă de viitorul NATO este de neclintit şi suntem pregătiţi să contribuim la deciziile strategice care vor contura următorii 75 de ani ai Alianţei noastre”, a arătat Ciucă.

El a menţionat că ”forţa NATO constă în unitatea noastră şi în valorile noastre comune”.

„Pe măsură ce comemorăm această etapă importantă, haideţi să ne reînnoim angajamentul faţă de pace, securitate şi democraţie. Împreună, ne vom asigura că NATO rămâne o forţă puternică pentru bine într-o lume tot mai complexă”, a spus preşedintele Senatului în final.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști pentru că nu mai are apă