Antena 3 CNN Politică Nicolae Ciucă, după anunțul președintelui SUA, la Summitul G7: "Am convingerea că vom dezvolta împreună acest proiect"

Nicolae Ciucă, după anunțul președintelui SUA, la Summitul G7: "Am convingerea că vom dezvolta împreună acest proiect"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 16:42 20 Mai 2023 Modificat la 16:43 20 Mai 2023

Premierul Nicolae Ciucă susține că România se plasează pe harta energiei curate a lumii datorită „sprijinului constant și substanțial oferit de Statele Unite ale Americii și viziunii coerente a statului român pentru dezvoltarea programului național nuclear civil”.

„Salut anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, făcut în cadrul Summit-ului G7, intr-un moment important pentru România și pentru eforturile noastre de a asigura energie accesibilă pentru cetățeni și economie, produsă în condiții prietenoase cu mediul. Mulțumesc partenerilor din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unit pentru încrederea pe care o au în România! Am convingerea că vom dezvolta împreună acest proiect sigur, eficient și performant”, a transmis Nicolae Ciucă, citat de Mediafax.

SUA şi parteneri multinaţionali publici şi privaţi din Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite vor finanța cu până la 275 milioane de dolari proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, iar U.S. Export-Import Bank (EXIM) şi U.S. International Development Finance Corporation (DFC) au emis scrisori de interes în vederea sprijinului financiar potenţial de până la 3 miliarde de dolari, respectiv, 1 miliard de dolari, pentru dezvoltarea proiectului.

Deoarece este a doua ţară după SUA care implementează tehnologia SMR a companiei americane NuScale, România va deveni un pol relevant la nivel internațional in ceea ce privește producerea energiei nucleare, mai spune Nicolae Ciucă.

„La nivelul Guvernului, încurajăm aceste investiții. Criza energetică pe care am gestionat-o în cursul anului trecut a arătat, o dată în plus, că avem capacitatea să fim independenți energetic și să consolidăm profilul în acest sector, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului şi cu țintele de decarbonizare.

Energia curată, sigură și accesibilă cetățenilor și economiilor noastre este abordarea responsabilă și viitorul acestui sector, iar acțiunile Guvernului României sunt circumscrise acestui obiectiv”, a precizat Nicolae Ciucă.

România, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), este prima ţară din Europa şi a doua după Statele Unite ale Americii care face primii paşi pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGRTM cu 6 module şi o putere instalată de 462 MWe.

În prezent, RoPower şi NuScale realizează prima etapă a studiului FEED (Front-End Engineering and Design) care constă într-o serie de activităţi şi studii iniţiale de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doiceşti, estimarea calendarului şi costurilor specifice proiectului din România.

Amplasamentul de la Doiceşti a fost selectat, în conformitate cu toate standardele internaţionale şi naţionale, în mai 2022, în urma unui studiu realizat cu un grant în valoare de 2.1 milioane dolari, oferit de USTDA care a identificat potenţiale amplasamente pentru dezvoltarea unor centrale de tip SMR, a explicat compania Nuclearelectrica.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole