Acesta a făcut declarații în deschiderea evenimentului „Învingători pe frontul de acasă”, care a fost organizat de Asociația CONIL și care este dedicat Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.
”Astăzi, 3 decembrie, marcăm Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, consacrată de Organizația Națiunilor Unite în 1992 tocmai pentru a atrage atenția asupra drepturilor acestor persoane și a nevoii de incluziune și echitate. Mă bucur să mă aflu astăzi aici, la un eveniment special, (…) un eveniment în care două tipuri de învingători s-au reunit pentru a demonstra că solidaritatea și incluziunea pot funcționa în România.
Știu că mai avem mult de lucru pentru ca adulții și copiii cu dizabilități să poată beneficia cu adevărat de incluziune pe toate palierele vieții sociale, însă vă asigur de toată deschiderea și sprijinul meu pentru a pune lucrurile în mișcare și în acest domeniu”, a declarat premierul.
„Cred că este foarte important să știm faptul că, începând din acest an, persoanele cu dizabilități vor beneficia de un mecanism articulat de suport în luarea deciziei.
România face, iată, pasul către cea mai importantă reformă juridică în domeniul dizabilității. Persoanele cu dizabilități nu vor mai avea drepturile anulate sau restrânse, ci prin modificările Codului civil pe care le vom aproba în scurt timp în Guvern persoanele cu dizabilități intelectuale vor avea posibilitatea să muncească, să se căsătorească, să își manifeste voința și preferințele cu sprijinul necesar.
De asemenea, o serie întreagă de servicii sociale integrate în comunitate, atât de necesare copiilor și adulților cu dizabilități, au fost prevăzute și vor fi înființate prin intermediul PNRR.
Totodată, prin intermediul Programului România Educată, un program strategic pentru România pe care îl susțin de la nivel guvernamental, urmărim cu atenție componenta de educație incluzivă și sprijin pentru copiii cu dizabilități, care au dreptul la educație de calitate alături de toți ceilalți copii” a adăugat Nicolae Ciucă.