”România condamnă în cei mai duri termeni încălcarea flagrantă de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, precum și a obligațiilor sale internaționale, conform dreptului internațional.
Suntem alături de Ucraina în aceste vremuri dificile, pentru că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea europeană și euroatlantică. Lupta Ucrainei este, de asemenea, lupta pentru apărarea valorilor și a libertăților noastre comune.
Transmit profunde condoleanțe pentru pierderea atâtor vieți omenești nevinovate și regret pentru distrugerile materiale uriașe din Ucraina. Întreaga lume ar trebui să vadă și să elogieze curajul poporului ucrainean de a-și urma liber propriul drum.
Agresiunea rusă continuă zi de zi cu tot mai multe victime, ca rezultat al unor atacuri premeditate. Nu există suficiente cuvinte pentru a descrie atrocitățile din Bucha, Borodianka, Irpin și alte părți ale Ucrainei”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Acesta a spus despre invazia rusă din Ucraina că încalcă orice regulă a dreptului internațional și a dreptului internațional umanitar și contravine valorilor morale fundamentale ale umanității.
”Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă”
”Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă și acțiune comise de forțele sale în Ucraina, care sunt condamnate covârșitor, în mod legitim, de comunitatea internațională.
Trebuie să luăm toate măsurile posibile pentru a-i trage la răspundere și a-i pedepsi pe toți cei responsabili pentru proiectarea, finanțarea și implementarea acestui război ilegal de agresiune împotriva unui popor care, asemenea nouă, dorește pace, libertate și prosperitate”, a mai spus premierul.
Nicolae Ciucă a spus despre vizita sa de la Kiev că este ”nu doar dovada solidarității”, ci și ”solidaritatea sinceră a fiecărui român”.
”România va continua să depună toate eforturile în plan bilateral și multilateral, în cadrul tuturor organizațiilor internaționale și la toate nivelurile – politic, umanitar, economic și juridic – pentru a se asigura că dreptul internațional și principiile morale sunt din nou respectate, pe deplin, în regiunea noastră greu încercată.
(...) Peste 820.000 de cetățeni ucraineni au trecut granița României. Ei au fost și sunt bineveniți în inimile și sufletele noastre.
Doresc să vă asigur încă o dată că cetățenii ucraineni vor găsi sprijin în România, până când vor avea condiții prielnice să se întoarcă acasă, în țara lor. Guvernul României a adoptat numeroase măsuri pentru a asigura un tranzit rapid către și prin România, acces gratuit la servicii medicale și educaționale, precum și la piața muncii, pentru cei ce doresc să-și câștige traiul.
La fel de important este și ajutorul acordat Ucrainei, iar în acest sens aș dori să subliniez disponibilitatea noastră de a veni în continuare în sprijinul țării dumneavoastră. Subliniez utilitatea hub-ului umanitar lansat la 9 martie, la granița cu Ucraina, pentru a eficientiza asistența umanitară acordată cetățenilor ucraineni. Acesta a fost tranzitat de 32 de convoaie umanitare, atât internaționale, cât și românești. Românii înșiși au oferit pachete consistente de asistență umanitară, fie sub formă de provizii medicale, mâncare, combustibil sau alte produse de bază, necesare cetățenilor ucraineni. Știu că putem face mai mult și vom face mai mult”, a declarat Ciucă.
”România este interesată să contribuie la reconstrucția completă a Ucrainei”
Premierul a precizat că în cadrul discuției cu omologul său, Denys Shmyhal, a discutat despre modalități practice de consolidare a relațiilor economice, conectivitate fizică, interconectare în domeniul transporturilor și energetic
”După cum am discutat, trebuie, în continuare, să-i rugăm pe miniștrii noștri – ai energiei, economiei și transporturilor – să se reunească pentru a stabili toate acele detalii tehnice care să dezvolte infrastructura și să faciliteze tranzitul transportului de marfă. Cred că aceasta este o oportunitate excelentă pentru noi de a le spune că trebuie să se întâlnească și să găsească soluții împreună.
De asemenea, România este profund interesată și angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucția completă a Ucrainei și suntem pregătiți pentru a discuta în termeni concreți despre acest proces.
Consider că solidaritatea și compasiunea poporului român ne oferă un mandat puternic pentru a îmbunătăți legăturile dintre cele două țări, pentru un viitor mai bună”, a mai declarat Nicolae Ciucă.