Antena 3 CNN Politică Nicolae Ciucă îl atacă pe Marcel Ciolacu în ziua în care și-a anunțat candidatura: „Comisarul european este al României – nu al PSD”

Nicolae Ciucă îl atacă pe Marcel Ciolacu în ziua în care și-a anunțat candidatura: „Comisarul european este al României – nu al PSD”

de Robert Kiss    |   

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, îi reproșează colegului de Coaliție Marcel Ciolacu faptul că nu a discutat cu cei din PNL despre propunerea de comisar european din partea României. „Până la ora la care scriu aceste rânduri, nu există un mandat din partea coaliției care să vizeze postul de comisar european care va reveni României”, scrie Ciucă. „Comisarul european este al României – nu al PSD”, mai scrie președintele PNL.

„Pentru mine, maturitatea politică înseamnă dialog deschis și obiectiv pentru interesele României. Din păcate, PSD este adeptul unui joc care pare orientat mai mult către interesele proprii și pune dialogul - un pas absolut necesar pentru consens și decizie - pe ultimul plan. Nu este o bătălie a funcțiilor, este o discuție principială într-un guvern care ar trebui să urmărească exclusiv interesul României”, își începe Ciucă atacul la liderul PSD, chiar în ziua în care Cioalcu și-a anunțat candidatura la prezidențiale.

„Din păcate, în acest moment, România este unul dintre statele care nu a făcut încă propunerea de comisar european. Așa cum îi spune și titulatura, comisarul european este al României – nu al PSD, care pare să înțeleagă tot mai puțin asta. Desemnarea unui comisar european nu este atributul unui singur om, fie el și prim-ministru, ci este o decizie care trebuie luată în interesul României, în cadrul coaliției. Nu este un post de partid, ci este o poziție esențială pentru țară în următorii ani. Până la ora la care scriu aceste rânduri, nu există un mandat din partea coaliției care să vizeze postul de comisar european care va reveni României. Nu mă refer doar la numele acestuia, ci și la portofoliul pe care România îl vizează”, spune Ciucă.

Președintele PNL este de părere că România ar putea obține fie portofoliul pentru extindere, fie cel pentru agricultură.

„Pentru o țară în care integrarea europeană este o poveste de succes care continuă, cred că ar trebui să luăm în calcul și postul de comisar european pentru Extindere. Avem o bogată experiență conferită de un traseu deloc ușor al aderării, pe care o putem oferi țărilor candidate, care negociază sau aspiră la statutul de membru UE. Putem lua în calcul postul de comisar european pentru Agricultură. Acesta va contribui și la sprijinul atât de necesar de care au nevoie fermierii români, dar va cântări și la susținerea întregii regiuni. Având în vedere rolul esențial al României în asigurarea securității alimentare în Europa de Est, experiența noastră poate contribui la gestionarea provocărilor agricole la nivel european. De aceea, fac un apel către partenerii de coaliție să lase deoparte interesul politic imediat și să discutăm serios despre nevoile României, nu ale PSD. Campania electorală va trece, interesul poporului român rămâne”, își încheie acesta mesajul pe Facebook.

Premierul Maracel Ciolacu urmează să plece în aceste zile la Bruxelles pentru a discuta cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen despre funcția de comisar european. Potrivit surselor politice, urmează să fie propus europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

România şi alte opt state UE nu au făcut încă propunerea de comisar european

Din cele 27 de state membre ale UE, doar opt, între care România, nu au propus preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, numele pentru propunerea de comisar european, în condițiile în care termenul-limită este 30 august, relatează POLITICO.

Ţările care încă nu au nominalizat oficial un comisar sunt: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Italia, Lituania, Luxemburg, Portugalia şi România.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a atras atenţia statelor membre că data limită pentru aceste nominalizări este 30 august 2024.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile