"COVID-19 a fost o încercare în urmă căreia, din păcate, mulți oameni de afaceri locali au avut de suferit enorm, unii plătind prețul falimentului. Restrângerea sau chiar închiderea activităților cu publicul, creșterea costurilor logistice generte de criză containerelor și explozia prețurilor la energie, printre multe altele, au făcut că orice afacere românească să devină o adevărată lecție de supraviețuire economică", a declarat Nicolae Ciucă.
"Cu toate acestea, există o speranța de redresare și, așa cum ați spus un pic mai devreme, cu certitudine nu vom încurcă. Ci vom face tot ceea ce este posibil pentru a putea să îmbunătățim atât cadrul legislativ cât și dialogul cu mediul de afaceri, pentru că am convingerea că împreună putem să găsim soluții și să facem în așa fel încât să reglementăm domeniul pentru a putea să continuăm creșterea, atât a afacerilor cât și a mediului economic în ansamblu.
Anul trecut, cel mai greu de după 1989, cinci dintre companiile care au raportat cele mai mari profituri sunt companii cu capital românesc", a mai precizat premierul.
"România, a făcut tot ceea ce se poate să recupereze scăderea generată de pandemie și să aibă o performanță bună între economiile similare din Europa Centrală și de Est.
În anul 2021 serviciile și-au revenit, industria a avut o evoluție pozitivă, iar pe partea cererii, pe lângă consumul privat, notabile sunt investițiile care au înregistrat o dinamică foarte bună în primele trei trimestre, susținute fiind și de stat. Sectorul industrial nu a revenit încă la nivelul de dinainte de pandemie, iar perspectivele sunt încă incerte", a adăugat Nicolae Ciucă.
"Antreprenorul român onest nu trebuie să plimbe hârtii, avize şi nici să fie nevoit să dovedească mereu statului faptul că este corect. El trebuie lăsat să-şi administreze afacerea şi e datoria statului să reducă birocraţia", a spus premierul la Forumul Capitalului Românesc.
Ciucă a menţionat că digitalizarea este o prioritate majoră a acestei guvernării, adăugând că implementarea "e-facturării" şi conectarea caselor de marcat la ANAF sunt un prim pas către reducerea interacţiunii dintre stat şi antreprenori şi către creşterea colectării.
Joi, 16 decembrie 2021, începând cu ora 10:00, în Sala Drepturilor Omului de la Palatul Parlamentului, are loc evenimentul "Forumul Capitalului Românesc", ediția a cincea.
Perioada marcată de pandemie a fost dificilă pentru toate economiile lumii care au trecut printr-un test de anduranță, fără drept de apel. România nu a făcut nici ea excepție. Ce părea sigur până mai ieri, azi a dispărut sau s-a transformat ireversibil.
Antreprenorii au avut de luat cele mai grele decizii dintr-o viață dedicată propriilor companii. S-au resetat, s-au reinventat. Cei care au rezistat și au mers mai departe sunt vizionarii cu anticorpii adaptării și cei care au crescut în timp business-uri sănătoase și care nu s-au temut să investească acum.
În acest context, forumul îi aduce față în față pe reprezentanţii autorităților cu învingătorii pandemiei, cei care conduc afaceri cu ADN românesc și care au reușit să încheie cel mai greu an pe plus.
Participă:
Nicolae Ciucă, Prim-Ministrul României
Marcel Ciolacu, Președinte, Camera Deputaților
Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor
Dan Vîlceanu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
Marius Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale
Virgil Popescu, Ministrul Energiei
Mihai Daraban, Președinte, Camera de Comerț și Industrie a României
În cadrul evenimentului va fi lansat Catalogul "Români care dezvoltă România" , un demers editorial care scoate în față cei mai puternici antreprenori ai României, cei care dețin și rulează în afaceri ceea ce numim capitalul românesc.