Antena 3 CNN Externe Netanyahu, discurs crucial în fața Congresului SUA: „America și Israelul trebuie să rămână împreună”

Netanyahu, discurs crucial în fața Congresului SUA: „America și Israelul trebuie să rămână împreună”

de Bianca Chirilă    |   

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat miercuri, în fața Congresului SUA, că războiul Israelului în Gaza „nu este o ciocnire a civilizațiilor. Este o ciocnire între barbarie și civilizație.” El i-a mulțumit președintelui Joe Biden pentru ajutor și a cerut Americii să fie alături de Israel, potrivit CNN.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu și-a început discursul în fața Congresului atacând Iranul, o diferență semnificativă față de discursul său din 2015.

„Ne întâlnim astăzi la o răscruce a istoriei. Lumea noastră este în schimbare. În Orientul Mijlociu, axa terorii Iranului se confruntă cu America, Israelul și prietenii noștri arabi. Este o ciocnire între cei care glorifică moartea și cei care sfințesc viața”, a spus el.

El a cerut Americii să fie alături de Israel.

„Pentru ca forțele civilizației să triumfe, America și Israelul trebuie să stea împreună, pentru că atunci când suntem împreună noi câștigăm, iar ei pierd”, a spus el.

Netanyahu i-a mulțumit președintelui american, Joe Biden, pentru „o jumătate de secol de prietenie cu Israelul”.

„Președintele Biden și cu mine ne cunoaștem de peste 40 de ani. Vreau să-i mulțumesc pentru o jumătate de secol de prietenie cu Israelul și pentru că este, așa cum spune el, un sionist mândru”, a spus Netanyahu.

Netanyahu i-a mulțumit lui Biden pentru „eforturile sale neobosite”

De asemenea, Netanyahu i-a mulțumit, în numele ostaticilor, lui Biden pentru „eforturile sale neobosite”.

„Îi mulțumesc președintelui Biden pentru sprijinul său sincer pentru Israel. După atacul sălbatic din 7 octombrie, el a numit pe bună dreptate Hamas „răul pur”. El a trimis două portavioane în Orientul Mijlociu pentru a descuraja un război mai larg și a venit în Israel pentru a fi alături de noi în cea mai întunecată oră a noastră, o vizită care nu va fi uitată niciodată. SUA au oferit israelului mult ajutor militar. Noi, israelienii, le-am dat informaţii vitale. Am dezvoltat împreună armament sofistificat, am oferit oameni pe teren pentru protecţia Orientului Mijlociu. Apreciez ajutorul american în acest război. Ajutorul american trimis rapid va împiedica extinderea războiului. Israelul va rămâne aliatul indispensabil al SUA, la bine şi la greu”, a spus Netanyahu.

Mai mult, a comparat atacul Hamas cu atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA.

„7 octombrie a început ca o zi perfectă, nu ca un nor pe cer. Dintr-o dată, cerul s-a transformat în iad. O zi care va rămâne ca o infamie”, a spus Netanyahu în timp ce vorbea despre atacul Hamas.

Prim-ministrul israelian a promis să aducă înapoi ostaticii capturați de Hamas în timpul atacului.

„Durerea pe care au îndurat-o aceste familii este dincolo de cuvinte. M-am întâlnit din nou cu ei ieri și le-am promis că îi voi aduce pe toți acasă. Suntem angajaţi în eforturi pentru eliberarea lor. Unele au loc chiar acum şi sunt convins că vom reuși”, a mai afirmat Netanyahu.

El le-a mai transmis familiilor ostaticilor că „sacrificiul celor dragi nu va fi în zadar”.

Premierul israelian i-a criticat pe protestatarii anti-război

Netanyahu i-a criticat pe protestatarii anti-război și pro-palestinieni, numindu-i „anti-Israel” și spunând că „ar trebui să le fie rușine de ei înșiși”.

„Claritatea începe prin cunoașterea diferenței dintre bine și rău. Cu toate acestea, incredibil, mulți protestatari anti-Israel, mulți aleg să stea alături de rău. Ei sunt alături de Hamas. Ei sunt alături de violatori și criminali. Acești protestatari sunt alături de ei. Ar trebui să le fie rușine de ei înșiși. Ei refuză să facă simpla distincție între cei care vizează teroriștii și cei care vizează civilii, între statul democratic Israel și criminalii teroriști ai Hamas”, a mai explicat premierul israelian.

Planuri pentru Fâșia Gaza

În ceea ce privește Fâșia Gaza, Netanyahu a explicat că „după victorie o vor reconstrui”.

„Israelul va lupta până va elimina Hamas în Gaza şi va aduce ostaticii acasă. Asta este victoria. După victorie vom reconstrui Gaza. Nu vrem să reocupăm, dar să facem în aşa fel încât Gaza să nu mai fie un pericol pentru Israel. Va avea administraţie civilă palestiniană, care să nu aibă intenții rele cu Israelul. Demilitarizarea Gazei va aduce pace şi prosperitate. Asta e viziunea mea pentru Gaza”, a declarat el.

CPI „încearcă să încătușeze mâinile Israelului”

Prim-ministrul Netanyahu a acuzat și Curtea Penală Internațională (CPI) că „încearcă să încătușeze mâinile Israelului”.

„CPI încearcă să încătușeze mâinile Israelului și să ne împiedice să ne apărăm. Și dacă mâinile Israelului sunt legate, America este următoarea”, a avertizat Netanyahu.

Prim-ministrul a mai spus că o astfel de mișcare ar pune în pericol „capacitatea tuturor democrațiilor de a lupta împotriva terorismului”.

„Permiteți-mi să vă asigur că mâinile statului evreu nu vor fi niciodată încătușate. Israelul se va apăra întotdeauna”, a spus el, în timp ce mulțimea a izbucnit în aplauze și urale.

Netanyahu a menționat că este al patrulea astfel de discurs adresat Congresului SUA.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile