Antena 3 CNN Externe Netanyahu autorizează reluarea negocierilor de armistițiu, în ziua înmormântării șeful Hamas. IDF ar bombardat în Siria

Netanyahu autorizează reluarea negocierilor de armistițiu, în ziua înmormântării șeful Hamas. IDF ar bombardat în Siria

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu i-a autorizat pe negociatorii statului evreu să se deplaseze, sâmbătă seară, la Cairo în încercarea de a avansa către un acord de încetare a focului cu Hamas și de eliberare a ostaticilor pe care această grupare islamistă îi deține, relatează Times of Israel.

În prealabil, publicația Axios a relatat că președintele american Joe Biden l-a îndemnat, joi, pe Netanyahu într-un apel telefonic să oprească escaladarea tensiunilor din regiune și să reia imediat demersurile în vederea unui acord.

De asemenea, postul TV israelian Channel 12 a transmis că șeful guvernului israelian a respins îndemnurile șefilor agențiilor de securitate din țară, de a profita de oportunitatea actuală pentru un acord de armistițiu.

Channel 12 l-a nominalizat pe șeful Mossad, David Barnea, care i-ar fi spus lui Netanyahu că "există un acord pregătit" și că Israelul ar trebui să îl accepte.

Biroul lui Netanyahu a denunțat drept falsă această ultimă relatare, notează Times of Israel.

În mod specific, biroul premierului israelian a transmis că "este fals să se spună că Hamas a acceptat termenii unui acord."

"Nici măcar nu e clar dacă Hamas a renunțat la cererea sa ca Israelul să se angajeze, în avans, să pună capăt războiului, să se retragă complet din Fâșia Gaza și să nu reînceapă luptele. În plus, nu s-a ajuns încă la un acord cu privire la numărul de ostatici în viață care vor fi eliberați (...) și cu privire la alte detalii suplimentare importante", se arată în declarație.

Documentul mai adaugă că șeful Hamas în Gaza, Yahya Sinwar, "este obstacolul din calea unui acord".

"Tocmai din dorința de a ajunge la un acord viabil, premierul Netanyahu a dat instrucțiuni negociatorilor să se deplaseze la Cairo", se spune în finalul declarației.

IDF ar fi bombardat un aeroport din Siria

Relatări din presa libaneză spun că un atac israelian a vizat, vineri, aeroportul Dabaa din Siria, anunță Times of Israel.

Aeroportul, situat aproape de granița cu Libanul, este plasat într-o zonă cunoscută pentru operațiunile Hezbollah de contrabandă cu arme din Iran.

Alte relatări au avansat versiunea conform căreia atacul Forțelor israeliene de apărare, IDF, a vizat orașul libanez Qasr, situat, la rândul lui, aproape de granița siriană.

Qasr se află, de asemenea, la aproximativ 140 de kilometri de granița israeliană.

Times of Israel: Se reface coaliția care a apărat, anul acesta, Israelul de rachetele din Iran

În urma amenințărilor formulate de Iran și de gruparea Hezbollah, după eliminarea lui Ismail Haniyah și Fuad Shukr, Israelul face aranjamentele necesare cu aliații pentru o coaliție regională care să contracareze eventualele atacuri.

Presa israeliană indică faptul că SUA, Marea Britanie, Egiptul și Iordania ar fi pregătite să ajute la interceptarea rachetelor și dronelor iraniene, în cazul în care acestea ar fi lansate.

Este, în esență, aceeași coaliție care a contracarat aproape complet atacul cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului din 13 - 14 aprilie.

Iranul a reacționat atunci după bombardarea ambasadei sale din Damasc, operațiune atribuită Israelului, în care au fost uciși doi lideri militari de rang înalt ai Teheranului.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile