Antena 3 CNN Externe Netanyahu, admonestat public: "Ne omori familiile cu ambițiile tale." Israelul a recuperat cadavrele a cinci ostatici luați de Hamas

Netanyahu, admonestat public: "Ne omori familiile cu ambițiile tale." Israelul a recuperat cadavrele a cinci ostatici luați de Hamas

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Armata israeliană a anunțat că a recuperat cadavrele a cinci ostatici duși în Gaza în timpul atacului Hamas din 7 octombrie 2023, relatează BBC.

Cele cinci victime sunt educatoarea Maya Goren, maiorul Ravid Aryeh Katz și sergenții Oren Goldin, Tomer Ahimas și Kiril Brodski.

Trupurile lor neînsuflețite au fost găsite în timpul unei operațiuni în zona orașului Khan Younis.

Armata israeliană a stabilit că Maya Goren a fost ucisă în captivitate, în timp ce militarii evrei au fost uciși în luptă, la 7 octombrie, iar cadavrele lor au fost apoi duse în Gaza.

Informațiile comunicate joi de autoritățile israeliene arată că 111 din cele 251 de persoane luate ostatice la 7 octombrie, anul trecut, sunt încă reținute în Gaza. Dintre acestea, 39 sunt presupuse decedate.

Netanyahu a fost scump la vorbă în legătură cu un acord de pace, atunci când s-a adresat Congresului SUA

Miercuri, în discursul său în fața Congresului SUA, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a referit în mod frecvent la ostaticii răpiți de Hamas, dar nu a dat niciun indiciu cu privire la probabilitatea unui acord cu gruparea islamistă pentru a asigura eliberarea lor într-un schimb de prizonieri și în contextul unei eventuale încetări a focului.

Netanyahu s-a limitat să spună că guvernul său este "implicat în mod activ" în "eforturi intense" vizând eliberarea ostaticilor, iar această lipsă a detaliilor a fost sancționată acasă.

Liderul opoziției politice israeliene, Yair Lapid, a numit discursul "o farsă", iar rudele ostaticilor, care au urmărit discursul pe ecranele instalate într-o piață din centrul orașului Tel Aviv, au reacționat cu furie și consternare.

Talya Dancyg, o nepoată a lui Alex Dancyg, a cărui moarte în captivitate a fost confirmată luni, a spus printre lacrimi: "Bunicul meu ar putea fi încă în viață. El  aștepta să vină cineva să-l salveze. De fapt, el aștepta ca tu (Netanyahu, n.r.) să-ți închei afacerile!"

"Vă dați seama că deveniți complici la crimă? Ne omori familiile cu ambițiile tale politice", a acuzat, la rândul său, Nissan Kalderon, fratele ostaticului Ofer Kalderon.

Oficialii israelieni au declarat că o echipă de negociatori va pleca în Qatar, la Doha, doar după ce premierul statului evreu se întâlnește cu președintele american Joe Biden la Casa Albă.

Forțele de Apărare Israeliene, IDF, au comunicat, la rândul lor, joi, că vor continua operațiunile împotriva "infrastructurii și agenților teroriști" și că au eliminat zeci de luptători palestinieni în ultimele zile.

ONU estimează că peste 150.000 de persoane au fost strămutate din Khan Younis începând de luni, când Israelul a ordonat evacuarea cartierelor estice care făceau parte dintr-o zonă umanitară desemnată ca atare.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile