Antena 3 CNN Actualitate Nereguli mari la Primăria Cluj-Napoca. Ce spune Curtea de Conturi

Nereguli mari la Primăria Cluj-Napoca. Ce spune Curtea de Conturi

1 minut de citit Publicat la 17:47 21 Feb 2018 Modificat la 17:47 21 Feb 2018

 Raportul Curţii de Conturi pe anul 2016 arată că Primăria Cluj-Napoca a efectuat plăţi nelegale în valoare de peste 65 de milioane de lei, însă municipalitatea a anunţat că va contesta documentul în instanţă. 

Potrivit Raportului Camerei de Conturi Cluj pentru anul 2016, publicat pe site-ul Curţii de Conturi a României, cea mai mare sumă care este imputată Primăriei Cluj-Napoca este de 25,2 milioane de lei, care a fost plătită Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, ca transferuri pentru investiţii. Sumele vizează în principal achiziţionarea unor troleibuze articulate noi, dar raportul susţine că transferul "fără respectarea cadrului legal aplicabil, respectiv aceste sume să fie aprobate în lista de investiţii anexă la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca aferent anului 2016". 

O altă categorie de plăţi considerate nelegate sunt unele drepturi salariale în valoare de 17,2 milioane de lei acordate angajaţilor din aparatul de specialitate al primarului şi a unor servicii şi direcţii din Primărie. 

Raportul mai arată că pentru lucrările de "Reparaţii curente de urgenţă şi întreţinere la unităţile de învăţământ preuniversitar" efectuate în anul 2016, au fost încheiate contracte subsecvente la preţuri mai mari decât cele stabilite în acordurile cadru, cu încălcarea prevederilor legale. Prejudiciul este de 2,5 milioane de lei. 

Plăţi nelegale, în valoare de peste 13 milioane de lei, au fost constatate şi prin decontarea unor cheltuieli privind serviciile de dezinsecţie, considerate mai mari decât cele real datorate. Raportul arată acestea sunt cauzate de creşterea frecvenţei de execuţie a tratamentelor de dezinsecţie sau de majorarea artificială a suprafeţelor prevăzute în contract, pentru serviciile efectuate la instituţiile de învăţământ de pe raza municipiului Cluj-Napoca. 

Finanţarea nerambursabilă a unor proiecte culturale este şi ea analizată de inspectorii Curţii de Conturi, care arată că cei 253.000 de lei acordaţi organizarea proiectului "Napoca Music Events" şi proiectului "Daydreaming" au fost daţi nelegal. Documentul arată că aceste evenimente, în cadrul cărora au avut loc concerte, care sunt activităţi generatoare de venit. 

La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat că municipalitatea se află în procedură judiciară în instanţele de judecată şi îşi susţine contestaţia cu privire raportul Camerei de Conturi Cluj, referitor la anumite aspecte, precum cele legate de finanţarea proiectelor culturale. 

"Primăria Cluj-Napoca sprijină evenimente culturale majore precum TIFF-ul şi ne dorim să putem face acest lucru în continuare, având în vedere faptul ca suntem un oraş mare, dezvoltat şi efervescent", au afirmat reprezentanţii municipalităţii.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole