"Ca urmare a verificărilor efectuate au fost identificate mai multe nereguli în activitatea desfășurată de către personalul din cadrul unității spitalicești, aflat în serviciu la data evenimentului.", transmite Ministerul Sănătății.
"La nivelul Ministerului Sănătății a fost constituit un grup de lucru condus de ministrul sănătății, cu reprezentanții Inspecției Sanitare de Stat, Corpului de Control al Ministrului Sănătății și secretarii de stat pentru asistența medicală și pentru sănătate publică.
În urma analizei informațiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituțiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenței medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoșani și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănatate (ANMCS). De asemenea a fost sesizat și Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani pentru a efectua cercetări în această cauză”, a mai transmis instituția.
În comunicat se precizează că Spitalul Județean de Urgență ,"Mavromati" se află în subordinea Consiliului Județean Botoșani, căruia Ministerul Sănătății i-a solicitat să ia urgent măsurile necesare, pentru prevenirea pe viitor a unor astfel de evenimente și asigurarea permanentă a asistenței medicale pacienților din această unitate sanitară.
Ministerul Sănătății a transmis, luni, că inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani s-au deplasat imediat la sediul acestei unități sanitare, unde au efectuat verificări cu privire la respectarea normelor legale în ceea ce privește conformitatea actului medical.
Principalele nereguli găsite în spitalul în care a murit Alexandra
Printre acestea se numără faptul că pacienta a fost ignorată aproape șapte ore pe patul de spital, au fost solicitate analize pe numele unui medic care era acasă, rezultate la analize au fost ignorate la luarea unei decizii medicale. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile specialiștilor care au făcut o primă analiză a actelor medicale.
Unul dintre cele mai grave aspecte raportate către Ministerul Sănătății este faptul că de la ora 00:45, când s-a administrat ser fiziologic și un medicament, până la 07:35, când tânăra a intrat în șoc, nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire.
În planul de îngrijiri se consemnează măsurarea funcțiilor vitale. Cu toate acestea, valorile înregistrate nu sunt notate nicăieri în foaie, cu excepția tensiunii și pulsului înregistrate la internare. Practic, după internarea de la ora 23:30 tinerei nu i-ar mai fi fost măsurate funcțiile vitale.
O altă anomalie descoperită de inspectori a fost faptul că s-au solicitat analize de laborator, sub numele unui medic care la momentul respectiv nu era în spital.
În nota de relație a medicului de gardă care a consultat și decis internare scrie că nu s-a impus evacuarea sarcinii în timpul nopții, deoarece sângerarea genitală externă a fost foarte redusă, colul uterin fiind închis. Cu toate acestea, tinerei i-au fost prelevate analize, iar medicul a ignorat rezultatul lor, care a venit după decizia de a interna fata și a o lăsa în secție.
Mai mult, la nivelul spitalului nu s-a identificat un protocol sau o procedură medicală pentru gestionarea cazurilor de sarcină oprită în evoluție. Cu alte cuvinte, medicii de la Maternitate nu au stabilite proceduri clare legate de cazul în care a ajuns Alexandra.
Presa locală din Botoșani a scris că tânăra de 26 de ani, gravidă în 3 luni, i-a implorat pe medici, până în ultima clipă, să o opereze, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Mesajele din telefonul său dovedesc că tânăra, a cărei sarcină se oprise din evoluție, le-a scris atât medicului curant, cât și celui de gardă, însă nu a primit ajutor, deși era internată în spital. Astfel, la ora 3:16, tânăra i-a trimis medicului curant mesajul: "Buna seara! Sunt Ivanov Alexandra, însărcinată în 13 săpt. Am venit la Maternitate cu dureri mari de burtă și sângerări. Din păcate bebe e oprit din evoluție. Credeți că se poate face ceva să fiu chiuretată în seara asta? Că nu mai rezist de durere. Exact ca la naștere. Vă rog din suflet". Nu a primit niciun răspuns.
După o oră, la 4:17, tânăra a trimis un mesaj medicului de gardă. "Sunt Ivanov Alexandra. Credeți că-mi puteți face chiuretajul noaptea asta că nu mai rezist de durere! Vă rog din suflet, simt că o iau razna". Nici acest mesaj nu a avut răspuns.
Potrivit monitorulbt.ro, la ora 7:30 Alexandra a intrat în șoc, iar la ora 8.20 a fost declarat decesul.