Detalii incredibile ies la iveală în cazul tragediei de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, după audierile principalilor martori în dosarul instrumentat de procurorii din Constanţa.
Avocatul Adrian Cuculis a participat la audierile din dosar şi a explicat că declaraţiile martorilor, coroborate cu probele video, arată că incendiul ar fi pornit de la un neon.
"Bombă la audierile de astăzi de la Constanţa, în cazul incendiului de la spital. Cauza incendiului s-a aflat şi fără expertiza INSEMEX şi INEC.
Din declaraţiile date de către managerul spitalului şi coordonatorul de secţie, coroborate cu probele video, din tavanul de pe secţia ATI s-a topit şi s-a desprins un neon ce s-a lovit de podea şi a produs ulterior un incendiu.
La fel de şocante sunt şi primele declaraţii ale medicilor şi personalului medical, date acum două săptămâni, care spuneau că detectoarele de oxigen stăteau fie scoase din priză, fie nu funcţionau şi mai mult decât atât, la fel ca în cazul de la Piatra Neamţ, se aprindeau lumânări pe secţia ATI", a explicat avocatul Cuculis.
[GAL layout="4"]
Lumânări aprinse pe secţia ATI unde s-a produs incendiul devastator
Şapte pacienţi internaţi pe Secţia ATI a spitalului din Constanţa au murit în urma tragediei.
Incendiul de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa s-a produs vineri, 1 octombrie 2021. Incendiul a cuprins toate cele şapte saloane ale secţiei ATI, unde erau internaţi 10 pacienţi.
Trei pacienţi au reuşit să se salveze, însă alţi şapte nu au avut nicio şansă. Anchetatorii au explicat că victimele au murit din cauza "intoxicaţiei cu fum".
"Toată lumea alerga cu butelii de oxigen, cu apă, cu pături, cu tot ce era nevoie. Erau colegii de la ISU, care și ei dădeau o mână de ajutor acolo. Cadrele medicale de la infecțioase, care încercau să găsească pacienții. Fiecare încerca să își facă treaba lui și să acorde primul-ajutor pacienților.
Da, era fum, dar scoseseră pacienții de pe secție când am ajuns eu. Alte echipaje au ajuns mai devreme și transferaseră deja colegii mei o parte din pacienții de la infecțioase, la Spitalul Județean. Se duceau, transferau, se întorceau, luau alți pacienți și tot așa. O asemenea misiune nu am avut până acum și sperăm să nu mai avem.
La poarta spitalului erau rude ale pacienților internați, care întrebau fiecare de ruda lui. Era tristețe, agitație, foarte greu. Mă uitam la pacienta pe care noi am resuscitat-o. Mă durea sufletul, că şi noi suntem oameni, nu suntem de fier. Ne gândeam ce tragedie s-a întâmplat, greu. Mă gândeam şi la familia ei când o să afle. Foarte greu. Din păcate, pacienta mea a fost declarată decedată", a declarat în exclusivitate la Antena 3, Claudia Diana Tatarici, purtător de cuvânt SAJ Constanța.