UPDATE 12.00 - Negocierile dintre PNL, USR PLUS și UDMR s-au blocat duminică, la Vila Lac 1, după nici trei ore de discuţii, potrivit unor surse Antena 3, din cauză că liberalii şi USR-PLUS insistă să obțină funcția de președinte al Camerei Deputaților.
În aceste condiții, pentru că nimeni nu renunţă, PNL ar putea renunţa la propunerea de premier în persoana lui Florin Cîţu şi va fi propus din nou Ludovic Orban, pentru a da astfel şefia Camerei Deputaţilor celor de la USR-PLUS.
Totodată, USR-PLUS ar merge la consultările de luni de la Palatul Cotroceni, cu Dacian Cioloş propunere de premier, şi nu ar susşine varianta PNL.
Cele trei partide nu au reuşit să cadă de acord asupra împărţirii funcţiilor de premier, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Senatului.
UPDATE 11.07 - Surse politice citate de Antena 3 arată că premierul demisionar Ludovic Orban ar putea ajunge din nou prim-ministru, în cazul în care negocierile cu USR-PLUS nu au rezultat.
În acest caz, propunerea de premier în persoana lui Florin Cîţu ar putea pica şi PNL ar propune din nou premier pe Ludovic Orban şi ar da şefia Camerei Deputaţilor lui Dan Barna.
În cazul acestui scenariu extrem, Ludovic Orban ar putea ajunge din nou premier desemnat astfel încât USR să ia Camera Deputaţilor, iar UDMR - Senatul.
---------------
Ştirea iniţială 10.15
Blocajul a apărut din cauza faptului că PNL vrea să dea şi premierul şi să ia şi şefia Camerei Deputaţilor, iar acest lucru nu convine USR. Ei spun ca liberalii să se rezume la una din funcţii.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, i-ar fi propus sâmbătă şefului USR, Dan Barna, o variantă de compromis.
Potrivit unor surse citate de Antena 3, Orban ar fi spus să se facă alegeri directe în Parlament şi cine va lua cele mai multe voturi, să fie viitorul şef al Camerei.
Dragoş Pîslaru (USR-PLUS): negativ la COVID, pozitiv în ce privește formarea coaliției
"Bună dimineața - ziua a doua de construcție pe programul de guvernare. O zi care va fi lungă - probabil cu nevoie de multă cafea.
Iarăși test Covid la intrare, negativ la rezultat, eu pozitiv în ceea ce privește formarea coaliției", a scris Dragoş Pîslaru, duminică dimineaţă, pe Facebook.
Negocierile PNL, USR-PLUS şi UDMR, suspendate sâmbătă. Ce au stabilit şefii de partide
Discuţiile s-au suspendat ieri, iar în ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus sâmbătă, înaintea negocierilor pentru formarea unui nou guvern, că România are nevoie de un Executiv bine structurat și de un parlament cu o majoritate stabilă.
Surse: Iohannis ar fi cerut ca noul Guvern să fie învestit înaintea Crăciunului
Liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR au avut deja joi o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre formarea viitoarei coaliţii de guvernământ.
Conform surselor Antena 3, noul Guvern va avea 18 ministere, deşi premierul desemnat de liberali şi-ar dori să fie 16 ministere.
Surse: Cine intră în noul guvern
Potrivit aceloraşi surse, Ministerul Mediului, Educaţiei şi Culturii au urma să meargă la UDMR, cu Attila Korodi sau Tanczos Barna, Szabo Odon şi Kelemen Hunor.
Ministerul Justiţiei, cel de Finanţe, al Transporturilor şi cel de Comunicaţii ar putea fi dorite de USR, în condiţiile în care partidul lui Dan Barna vrea Justiţia, pentru Stelian Ion. Surse liberale spun că nici Cătălin Predoiu nu ar vrea să renunţe la acest minister.
Pentru Ministerul de Finanţe, numele vehiculate sunt Claudiu Năsui, Anca Dragu (PLUS), Lucian Heiuş (PNL) sau Bogdan Huţucă (PNL).
Ministerul Transporturilor este dorit de USR pentru Cătălin Drulă, însă surse liberale vorbesc de faptul că acesta ar putea fi păstrat pentru Lucian Bode (PNL).
Ministerul Comunicaţiilor ar putea să meargă la USR pentru Cătălin Drulă.
Ministerul Dezvoltării ar putea merge tot la USR, însă şi liberalii şi-l doresc, mai exact Ionuţ Moşteanu, iar Robert Sighiartău este un alt nume vehiculat sau Florin Roman.
MAE ar putea rămâne la Bogdan Aurescu, iar Ministerul Apărării la Nicolae Ciucă. Pentru MAI, doritori sunt Marcel Vela, Laurenţiu Răureanu şi Rareş Bogdan.
La Ministerul Sportului, potrivit surselor, Ionuţ Stroe ar urma să nu mai fie susţinut de PNL, însă rămâne de văzut dacă va fi cedat celor de la USR sau UDMR.
La Economie, Virgil Popescu ar urma să îşi păstreze portofoliul.
Ministerul Sănătăţii au urma să rămână la Nelu Tătaru, potrivit aceloraşi surse politice, deşi cei de la USR-PLUS îl doresc pentru Vlad Voiculescu.