Antena 3 CNN Actualitate Educație Negocieri între Guvern și sindicaliștii din Educație: Luni, 150.000 de profesori vor fi în grevă

Negocieri între Guvern și sindicaliștii din Educație: Luni, 150.000 de profesori vor fi în grevă

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 18:02 21 Mai 2023 Modificat la 18:38 21 Mai 2023

Update 18:41. Eugen llea, Federația Părinților din Bucureşti, despre greva din învățământ: "Dorim soluţii ca să nu mai stăm sub semnul întrebării ce se întâmplă cu copii noștri la sfârșitul anului şcolar"

Update 18:37: Bogdan Manea, preşedintele FSLI Dolj, despre greva din învățământ: "Oferta guvernului este extrem de subţire"

Update 18:32. Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociațiilor de Părinți, despre greva din învățământ: "Nu ne putem juca cu un an din viaţa elevilor"

Update 18:00: Greva din educație va avea loc. Luni, 150.000 de profesori vor fi în grevă

Liderii sindicatelor din educație au anunțat, după negocierile de duminică după-amiază, că greva generală va începe luni, când 150.000 de profesori vor fi în grevă.

Liderii sindicatelor din educație au afirmat că Executivul a venit „cu aceeași ofertă ca în ultimele zile”.

Peste 150.000 de profesori şi 50.000 - 60.000 de angajați nedidactici şi personal auxiliar încep luni greva generală, însă sindicaliștii se declară „deschiși negocierilor”.

Liderii de sindicat au spus că la negocieri au fost menționate bonusuri pentru profesorii debutanți și cei din zonele defavorizate, fără a se stabili un calendar clar.

Sindicatele spun că durata grevei va depinde de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi până când cei care au aderat la declanşarea ei vor renunţa.

Ei îi sfătuiesc pe părinți să își țină luni copiii acasă, chiar dacă școlile nu se vor închide.

Guvernul a anunțat, după negocieri, că Ministerul Muncii trebuie să vină cu proiectul pentru noua lege a salarizării până pe 15 iulie, iar aprobarea ar urma să aibă loc abia după 1 septembrie.

Dialogul cu reprezentanții sindicatelor va continua.

Update 17:29: Executivul după consultările cu sindicatele din educație: noua lege a salarizării, până pe 15 iulie

 Ministerul Muncii trebuie să vină cu proiectul pentru noua lege a salarizării până pe 15 iulie, iar aprobarea ar urma să aibă loc abia după 1 septembrie, transmite Executivul după consultările cu sindicatele din educație. Dialogul cu reprezentanții sindicatelor va continua.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învățământ.

Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți si cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate.

Totodată, Guvernul și-a menținut angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, în completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Această măsură, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8.

„Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare și în eliminarea inechităților din legea salarizării. În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. să poată fi înaintat Parlamentului României pentru aprobare.
Guvernul va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din educație, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile că Educația rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare”, informează Guvernul.

Reprezentanții sindicatelor urmează să anunțe, duminică, ce decizie au luat în privința grevei de luni.

Sindicaliştii au fost chemaţi la Palatul Victoria, unde premierul, preşedintele PSD, ministrul Educaţiei şi ministrul Muncii vor încerca să-i convingă să renunţe la protest. Promisiunile de până acum au fost considerate de reprezentanţii profesorilor ca fiind ”subțiri”.

La negocieri sunt prezenți premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, dar şi ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Ședința de la Guvern a fost convocată de prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Citește și: Întâlnire decisivă între profesori şi Guvern, duminică. Ce miniștri vor fi prezenți la negocieri

Sindicaliștii par, însă, să fie deciși ca mâine să fie grevă generală, indiferent de propunerile venite din partea guvernului, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla cu această grevă.

Aceștia spuneau că, la negocierile anterioare, propunerile guvernului au fost ”subțiri”, fiind vorba despre o propunere de creștere a salariului cu 100 de lei pentru anumite categorii din educație, iar pentru altele, din 2025 abia, și cu un procent mai mic, catalogate inacceptabile din partea sindicaliștilor.

Citește și: Vicepreședintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, despre greva generală a profesorilor: ”Ne vom trimite copiii la școală!”

Așadar, mii de elevi și părinți așteaptă rezultatele negocierilor de azi dintre liderii Coaliției și sindicaliștii din Educație. Cu toții vor să afle ce se va întâmpla mâine cu greva profesorilor.

Greva generală ar urma să înceapă luni, la ora 8.00, în întreaga țară.

Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole