Antena 3 CNN Politică Alegeri prezidenţiale „Ne întoarcem la comunism primitiv, de tip nord-coreean”. Ce se întâmplă dacă Georgescu va închide băncile străine, așa cum dorește

„Ne întoarcem la comunism primitiv, de tip nord-coreean”. Ce se întâmplă dacă Georgescu va închide băncile străine, așa cum dorește

D.C.
4 minute de citit Publicat la 12:35 05 Dec 2024 Modificat la 15:06 05 Dec 2024

Cursul euro ar putea ajunge rapid la 7 lei, avertizează profesorul de economie Cristian Păun, în timp ce profesorul de macroeconomie Mircea Coșea spune că ne află într-o perioadă extrem de periculoasă, care impune măsuri urgente. El a mai spus că discursurile lui Călin Georgescu au făcut ca imaginea României să fie nesigură și că riscăm să „ne întoarcem la un comunism primitiv, aproape aproape de tipul nord-coreean”, în cazul băncile străine ar fi închise, așa cum vrea Călin Georgescu. 

Situația în care ne aflăm e atât de periculoasă, încât cred că trebuie luate niște măsuri urgente, chiar dacă în anumite situații trecem peste anumite limite birocratice sau instituționale. Lucrurile se văd acum foarte clar. Nu-i nevoie să mai avem turul al 2-lea al alegerilor, să vedem cine câștigă, pentru că România a fost supusă la un proces care a adus pagube foarte mari. Deja a adus pagube foarte mari... Avem pierderi importante la fonduri de la pilonul doi. Banca Națională face eforturi extraordinare ca să mențină leul, dar nu va putea să continue foarte mult acest lucru.

Investițiile s-au blocat, investitorii străini sunt în așteptare. Semnalul de la Washington e atât de periculos încât să nu ne așteptăm ca în viitoarea perioadă să avem vreun succes pe piața de credite internaționale. Ne vom împrumuta la dobânzi din ce în ce mai mari. Deci, lovitura a fost foarte, foarte dură. Este clar o lovitură împotriva statului român prin această imagine pe care discursurile acestui domn au făcut ca imaginea României să fie nesigură. Noi nu avem niciun fel de predictibilitate acum. În momentul în care vorbești spre fel de fel de lucruri absolut aberante din punct de vedere economic, dar și înfricoșătoare, dacă cineva să vrea ca să le pună în aplicare, cum ar fi naționalizări, cum ar fi scoaterea peste graniță a multinaționalelor, fel de fel de lucruri care până la urmă atentează la siguranța economică a României. România trăiește printr-o economie care se bazează pe fluxul liber de capital. Suntem membri ai Uniunii Europene... Marile companii naționale care sunt în România și multinaționale sunt cele care alimentează bugetul, care creează locuri de muncă. Cum se poate afirma așa ceva fără să nu creezi panică? S-a creat panică. Este în momentul de față panică pe piața de credit și monetară. E o panică la nivelul oamenilor de afaceri, iar apariția de ieri a reprezentanților business-ului românesc este un lucru de luat în seamă”, a declarat la Antena 3 CNN Mircea Coșea.

Profesorul de economie Cristian Păun avetizează că actuala criză ar putea să crească cursul euro la 7 lei.

În momentul de față putem vedea lejer în curs de 6, 6,5 către 7 lei. Dacă, repet, criza politică se adâncește, dacă nu reușim să ajungem la un consens pe parte de guvern. Există această temere în rândul tuturor celor care au avut încredere în România și în parcursul ei european, care au investit în această țară sume importante... Cei care ne-au împrumutat, la fel, au și ei în momentul de față niște temeri și atunci vedem ieșiri de capital în momentul de față în valută, capitaluri care părăsesc România, se pun la adăpost”, a spus Cristian Păun.

Călin Georgescu a spus că vrea să închidă băncile străine

Într-o nouă declarație care aruncă o bombă în economie, Călin Georgescu spune că ar vrea să desființeze băncile străine din România, după ce zilele trecute a spus că vrea să alunge companiile străine din România.

„Totul este făcut în așa fel încât România să devină un teren de încercare. Așa a fost și pentru bănci, și pentru sistemul bancar. Păi, dacă astăzi în România noi avem peste 90% bănci străine ce discută CSAT-ul? Păi, asta este siguranța națională. Faptul că tu nu ai niciun control dacă băncile străine își închid ușile, economia României s-a prăbușit. Noi nu avem bănci românești. Dorința mea, voința mea totală, este de a avea 80% bănci românești”, a spus Georgescu miercuri.

Mircea Coșea crede că, în situația actuală, cursul poate fi scăpat de sub control, pentru că Banca Națională nu va avea mijloace de a-l controla.

Banca Națională ia măsuri, dar are și ea limitele ei. Nu poate să ia măsuri atât de radicale în câteva zile cât să mențină cursul leului. A reușit până astăzi să o facă cu eforturi foarte mari, dar trebuie să fie foarte clar că aceste eforturi sunt pe termen scurt. Nu poate să meargă mai departe. Domnul Georgescu spune că vrea bănci naționale... Cu ce capital, de unde ia capitalul ca să facă bănci naționale? Cu ce investim? De unde punem în mișcare o piață monetară internă dacă capitalul românesc nu există? Sunt lucruri dorite, dar imposibil de pus în practică. Dânsul nu face o deosebire între dorință și putință. Este o chestiune care ne sperie, pentru că într-o economie globală, cum trăim noi acum, băncile sunt un factor de legătură a așa-numitelor lanțuri valorice.

Nu putem să trăim fără ele, nu putem să intrăm în autarhie de tip Ceaușescu. 

Deci este îngrijorător ce se întâmplă. Vă spun foarte sincer, din punctul de vedere al unui om care are o anumită vârstă, care are o anumită experiență, lucrurile încep să fie îngrijorătoare. Trebuie luate măsuri urgente, pentru că altfel ajungem într-o situație în care pierdem tot ceea ce s-a câștigat în ultimii 30 de ani, pierdem absolut tot, ne întoarcem la un comunism primitiv, aproape aproape de tipul nord-coreean”, a mai declarat la Antena 3 CNN Mircea Coșea.

Citește mai multe din Alegeri prezidenţiale
» Citește mai multe din Alegeri prezidenţiale
TOP articole