Rubeola, rujeola, varicela sau oreionul. Boli ale copilăriei cu care ne-am confruntat şi probabil se vor întâlni și copiii noştri.
Acum, sunt noi afecţiuni cu care se confruntă micuţii noştri. Infecţii virale care au apărut doar de câţiva ani încoace şi despre care nu ştim mai nimic.
Aproape toate bolile copilăriei debutează la fel. Febră, vărsături, erupţii cutanate, stare generală de rău. Pentru a preveni administrarea unui tratament greşit, este necesară confirmarea diagnosticului pe baza analizelor de laborator, şi nu după ureche.
Vara şi toamna, un virus mai puţin cunoscut afectează mulţi dintre copiii care sunt în colectivitate. Boala mână-picior-gură este extrem de contagioasă, chiar şi după ce dispar erupţiile.
Roseola infantum sau "trei zile de febră" este o altă afecţiune virală care apare la vârste foarte mici, la copii de la 6 luni la cel mult doi ani. Transmiterea virusului se face pe cale orală, prin tuse, strănut, vorbit şi prin obiecte contaminate.
Meningococemia este una dintre cele mai fulminante infecţii cunoscute în practica medicală. De aceea părinţii trebuie să se grăbească la medic şi să ia un tratament potrivit, altfel consecinţele pot fi grave şi recuperarea dificilă.
Sindromul de obraz pălmuit este des întâlnit la copiii între 5 şi 14 ani, în special iarna şi primăvara.
Din fericire, cele mai multe boli ale copilăriei, odată dezvoltate, duc la imunitate pe viaţă la copilul infectat.
Informațiile au fost prezentate duminică, la emisiunea Numai de bine, de la Antena 3.