Antena 3 CNN Externe Aleksei Navalnîi intră în greva foamei şi denunţă torturile la care este supus în închisoare

Aleksei Navalnîi intră în greva foamei şi denunţă torturile la care este supus în închisoare

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 20:01 31 Mar 2021 Modificat la 20:14 31 Mar 2021

Navalnîi: Să vină un medic să mă consulte!

"Declar greva foamei pentru a cere aplicarea unei legi şi pentru a fi lăsat un medic să vină să mă consulte", afirmă Aleksei Navalnîi într-un mesaj postat pe contul său de Instagram, citat în presa internaţională, potrivit Mediafax.

Săptămâna trecută, Navalnîi a acuzat că este privat de somn în penitenciar şi a depus o plângere pentru "acte de tortură", în timp ce avocatul lui a afirmat că disidentul rus că are "dureri puternice".

Liderul opoziţiei politice ruse a depus plângerea la Serviciul rus al penitenciarelor.

"Mă privează de somn, sunt trezit de opt ori pe noapte, este vorba de acte de tortură prin privarea de somn", a reclamat Aleksei Navalnîi joia trecută.

Avocatul lui Navalnîi: "Ne temem pentru viaţa lui". Serviciul penitenciar rus: "Starea lui Navalnîi este satisfăcătoare!"

"Din punctul meu de vedere, starea sa de sănătate este problematică, toată lumea se teme pentru starea sa de sănătate şi pentru viaţa sa", a susţine Olga Mihailova, avocata disidentului, adăugând că Aleksei Navalnîi acuză "dureri puternice de spate şi la piciorul drept".

În schimb, Serviciul rus al penitenciarelor a susţinut că Aleksei Navalnîi, aflat în Închisoarea Pokrov, situată în regiunea Vladimir, la circa 100 de kilometri de Moscova, are o stare "stabilă şi satisfăcătoare".

O instanţă judiciară din Moscova a decis, la începutul lunii februarie, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare.

Instanţa a dispus ca din sentinţă să fie scăzute zilele petrecute de Navalnîi în arest la domiciliu. Politicianul a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia, după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020.

A murit încă un medic din spitalul unde a fost tratat Navalnîi după otrăvire

Potrivit postului RadioFreeLiberty/ RadioEurope, Rustam Aghişev, şeful Secţiei de Traumatologie şi Ortopedie de la Spitalul de Urgenţă Nr. 1 din Omsk, a decedat vinerea trecută, la vârsta de 62 de ani. 

Într-un comunicat, spitalul precizează că profesorul Aghişev a suferit în decembrie anul trecut un accident vascular cerebral şi nu a mai reuşit să treacă peste boală.

Medicul care l-a tratat pe Navalnîi imediat după simptomele de otrăvire a murit "subit"

Serghei Maksimişin, unul dintre medicii principali care i-au acordat primul ajutor şi l-au tratat anul trecut pe Alexei Navalnîi la spitalul din Omsk, imediat după ce opozantul rus a fost otrăvit, a murit subit, anunţa presa internaţională în luna februarie, anul curent

Maksimişin, 55 de ani, a fost medicul şef-adjunct al spitalului de urgenţă din Omsk unde Navalnîi a fost internat imediat după otrăvirea sa, în august 2020.

"Cu regret, vă informăm că medicul şef-adjunct al secţiei de anestezie şi terapie intensivă a spitalului de urgenţă nr. 1 din Omsk, doctor în ştiinţe medicale, Maksimişin Serghei Valentinovici, a murit subit", anunţa spitalul într-un comunicat, fără a preciza cauza decesului.

Pe 20 august 2020, lui Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău în timp ce era la bordul unui avion care plecase din Siberia și avea ca destinație Moscova. Pilotul a decis să facă o aterizare de urgență la Omsk iar medicii de la spitalul din această localitate l-au ținut pe Navalnîi timp de două zile în secția pentru intoxicări acute.

Inițial, medicii ruși nu și-au dat acordul ca el să fie luat cu un avion medical și dus în Germania, invocând că starea lui este instabilă.

Ei au insistat că nu au fost depistate niciun fel de substanțe otrăvitoare în corpul lui Navalnîi cât timp acesta s-a aflat în grija lor şi au indicat ca posibil diagnostic „o tulburare de natură metabolică”.

Foto: Aleksei Navalnîi în timpul apelului faţă de decizia instanţei

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole