Antena 3 CNN Actualitate Social Nava spațială Cassini sărbătorită de Google cu un Google Doodle. Ce face nava spațială Cassini

Nava spațială Cassini sărbătorită de Google cu un Google Doodle. Ce face nava spațială Cassini

4 minute de citit Publicat la 10:52 26 Apr 2017 Modificat la 10:52 26 Apr 2017

Nava spațială Cassini. Google sărbătorește miercuri Nava spațială Cassini cu un Google Doodle aparte. Sonda spațială Cassini a documentat formarea unui corp înghețat în interiorul inelelor planetei Saturn, iar cercetătorii NASA susțin că am putea asista la formarea unui nou satelit natural. Nava spațială Cassini.

Nava spațială Cassini Ce a descoperit sonda

Nava spațială Cassini Cu un diametru estimat la cca. un km, obiectul a fost poreclit momentan „Peggy” și este prea mic pentru a fi fotografiat în detaliu de camerele misiunii Cassini.

Nava spațială Cassini Imaginile realizate în data de 15 aprilie 2013 indicau unele anomalii la marginea inelului A al planetei Saturn. Una dintre aceste anomalii era un arc cu aproximativ 20% mai luminos decât orice altceva din jur, lung de 1,2 km și cu o lățime de cca. 10 km. De asemenea, au fost observate protuberanțe neobișnuite la marginea inelului, de obicei foarte omogen. Cercetătorii consideră că arcul și protuberanțele sunt rezultatul forței gravitaționale exercitate de un obiect din apropiere.

Nava spațială Cassini Pe unde s-a deplasat

Nava spațială Cassini Deși nu se așteaptă ca obiectul să mai crească în dimensiune, putând chiar să se dezintegreze, formarea lui și traiectoria oferă indicii importante privind modul în care ar fi putut lua naștere cei 62 de sateliți ai lui Saturn. Carl Murray, cercetător al Queen Mary University of London și principalul autor al studiului, consideră că asistăm la un eveniment cosmic nemaivăzut până acum și, în cel mai fericit caz, am putea privi nașterea unui nou satelit natural.

Nava spațială Cassini Când și-a început misiunea

Nava spațială Cassini La 10 ani de când și-a început misiunea, Cassini continuă să ne ofere surprize, cum a fost descoperirea unui vast ocean cu apă în stare lichidă pe Enceladus. NASA a invitat publicul să ajute la denumirea viitoarelor faze de explorare, considerate „cele mai incitante” de până acum pentru că sonda va trece la mică distanță de planetă.

Nava spațială Cassini Ce este această sondă

Nava spațială Cassini. Cassini-Huygens este o navă spațială/sondă spațială robotizată lansată împreună de NASA, ESA și ASI care studiază în prezent planeta Saturn și sateliții săi naturali. Nava spațială Cassini este proiectată de NASA și a fost denumită după astronomul italiano-francez Giovanni Domenico Cassini. Agenția Spațială Europeană a realizat sonda spatială Huygens, numit după astronomul, matematicianul și fizicianul olandez Christiaan Huygens. Sonda spațială Cassini a fost lansată în întregime pe 15 octombrie 1997 și, după o lungă călătorie interplanetară, a intrat pe orbită în jurul lui Saturn pe 1 iulie 2004.

Nava spațială Cassini La 1 iulie 2004 sonda Cassini-Huygens a efectuat manevra IOS (Inserția Orbitală Saturniană) intrând astfel pe orbită în jurul planetei Saturn. În prealabil sonda a studiat în detaliu sistemul iar în iunie 2004 a realizat un zbor apropiat în jurul lunii Phoebe, trimițând înapoi imagini de înaltă rezoluție și alte date. În urma zborului în jurul lui Titan (cea mai mare lună saturniană), sonda a capturat imagini radar înfățișând lacuri mari, contururi de țărmuri, insule și munți. Sonda a parcurs 2 zboruri complete în jurul lui Titan înainte de a se desprinde de sonda Huygens la 25 decembrie 2004. Huygens a coborât pe suprafața lunii pe 14 ianuarie 2005 trimițând înapoi o mulțime de date colectate în timpul coborârii în atmosferă și după aterizare.

Nava spațială Cassini Dovezile găsite pe luna Enceladus

Nava spațială Cassini  În 2006 NASA a anunțat că sonda Cassini a găsit dovezi care indică prezența unor rezervoare de apă lichidă care erup sub formă de gheizere pe luna Enceladus. Imaginile arată jeturi de particule de gheață emise din zona polară sudică a lui Enceladus fiind proiectate direct în orbită în jurul lui Saturn. Andrew Ingersoll de la Institutul Tehnologic din California susține că "mai există și alte luni care prezintă oceane de apă lichidă acoperite de straturi de gheață cu grosimi de ordinul kilometrilor. Diferența în acest caz este că apa de pe Enceladus se află doar la câteva zeci de metri sub suprafață". În mai 2011 oamenii de știință de la NASA au susținut în urma unei conferințe despre satelitul Enceladus, că această lună pare a fi cel mai propice loc pentru viață așa cum o știm noi din sistemul solar.

Nava spațială Cassini Furtună uriașă

Nava spațială Cassini Fotografiile trimise de Cassini au condus la alte descoperiri semnificative și anume existența unui inel planetar nou aflat la exterior de inele principale saturniene.Se crede că originea acestui inel se datorează unui impact dintre un meteorit și două dintre lunile lui Saturn. În iulie 2006 Cassini a oferit dovezi care indică lacuri de hidrocarburi lângă polul nord al lunii Titan. În martie 2007 alte imagini au dezvăluit "mări" de hidrocarburi, cea mai mare dintre ele fiind de dimensiunea Mării Caspice. În octombrie 2006 sonda a detectat o furtună ciclonică cu un diametru de 8000 de kilometri și cu un ochi central vizibil, la polul nord pe Saturn. Din 2004 până în 2009 sonda a descoperit și confirmat 8 noi sateliți naturali. Misiunea sa primară s-a încheiat în 2008 odată cu completarea a 74 de orbite în jurul lui Saturn. Misiunea a fost prelungită până în septembrie 2010 și apoi până în 2017 pentru un studiu complet al anotimpurilor pe Saturn.

 

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole