Antena 3 CNN Externe NATO trebuie să aibă forțe permanente în Europa de Est pentru a descuraja Rusia, spune Estonia

NATO trebuie să aibă forțe permanente în Europa de Est pentru a descuraja Rusia, spune Estonia

Cerasela Stafie
2 minute de citit Publicat la 10:29 23 Mar 2022 Modificat la 10:29 23 Mar 2022

Înainte de summitul NATO de joi, Jonatan Vseviov, secretarul permanent al ministerului de externe eston, a declarat că Europa și Alianța Nord-Atlantică nu s-ar putea întoarce niciodată în lumea pe care o cunoșteau înainte de invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie.

”Vom fi într-un mediu de securitate complet nou. Va fi o nouă Ucraină. Va fi o nouă Rusie. Va fi o nouă Europă. Nu mai există întoarcere la 23 februarie”, a spus Vseviov pentru The Guardian. Peste 20.000 de trupe NATO, majoritatea forțe americane, au fost dislocate în statele baltice, Polonia și restul Europei de Est în urma invaziei.

Anterior, erau doar câteva mii de forțe ale alianței în regiune, menite să servească drept un ”tripwire”, care ar fi încetinit un eventual atac până la sosirea mai multor soldați, dar care ar fi depășit în cazul unui atac rus. Cu toate acestea, prezența soldaților americani și vest-europeni printre aceștia avea scopul de a-i lăsa clar Moscovei că vor veni întăriri.

Vseviov, un fost ambasador al Estoniei la Washington, a susținut că Rusia nu a calculat deloc bine operațiunea din Ucraina - cu privire la propria sa forță militară, capacitatea și determinarea ucrainenilor și hotărârea vestică.

”Abordarea bazată pe tripwire depinde de presupunerea că cel care este descurajat înțelege legătura dintre tripwire și forțele de întărire. Știind acest lucru, înțelegem că trebuie să construim acum apărarea și descurajarea NATO și securitatea europeană în general, pe termen lung”, a spus Vseviov. ”Trebuie să trecem de la o descurajare bazată pe ”tripwire” la o descurajare în avans bazată pe apărare sau la o descurajare prin negare, dacă doriți.”

El a spus că numărul trupelor și echipamentului necesar va depinde de planificatorii militari și de diferite situații din diferite țări. Forța nu trebuia să fie suficient de mare pentru a împiedica Rusia să obțină câștiguri teritoriale, ci suficientă pentru a rezista puternic.

”Trebuie să fim mai puțin dependenți de întăriri și trebuie să avem mai multe forțe de apărare în statele din prima zi”, a spus Vseviov. ”Cred că va exista un larg consens politic în NATO cu privire la necesitatea de a trece în acest fel, iar detaliile exacte sunt în curs de elaborare”.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a confirmat că schimbările pe termen lung în postura NATO în Europa vor fi discutate în această săptămână.

”Chiar acum, secretarul nostru al apărării și comandantul suprem aliat din Europa cred că au o poziție eficientă astăzi pentru ceea ce este necesar în prezent. A doua întrebare este care este postura de forță pe termen lung, nu doar pentru această contingență, această urgență, această invazie, ci de-a lungul timpului? Acesta este ceva ce președintele va discuta cu aliații săi la summitul NATO de joi”.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole