Antena 3 CNN Externe NATO și-a mutat cel mai sofisticat radar în satul Cataloi. LANZA LTR-25 poate detecta și urmări ținte la peste 450 de km distanță

NATO și-a mutat cel mai sofisticat radar în satul Cataloi. LANZA LTR-25 poate detecta și urmări ținte la peste 450 de km distanță

de Andreea Ştefan    |   

Centrul de Comandă și Control Aerian Depliabil al NATO (DACCC) a mutat recent Radarul de Apărare Aeriană Depliabil (DADR) LANZA LTR-25 și echipa de suport din Poggio Renatico, Italia, la Cataloi, în România, la aproximativ 8 km de Tulcea, potrivit NATO.

Timp de mai multe luni, experții NATO în supraveghere și control aerian vor sprijini activitățile de Vigilență sporită ale Alianței pe flancul sud-estic. DACCC a declarat capacitatea operațională inițială a DADR la 14 august, permițându-i să îmbunătățească acoperirea de supraveghere la frontiera cu România, în special pentru a detecta activele cu secțiune transversală radar redusă care se apropie de spațiul aerian al NATO.

Acest radar mobil este unul dintre cele două alocate DACCC. Împreună cu doi senzori pasivi suplimentari (Deployable Passive ESM Tracker - DPET), acestea oferă centrului o capacitate unică, fiind singura entitate NATO care oferă atât detecție radar activă, cât și pasivă.

„Această desfășurare trebuie privită ca fiind defensivă și necesară pentru a crește în continuare protecția națiunii noastre gazdă și a Aliatului România”, a declarat generalul-maior Denny Traas, comandantul DACCC.

„Misiunea demonstrează evoluția și îmbunătățirea continuă a sistemului defensiv al Alianței”, a adăugat el.

„Prima noastră prioritate este să contribuim la efortul NATO de a avea o postură militară robustă și capabilă să descurajeze un atac asupra Alianței și să fim pregătiți să ne apărăm atunci când descurajarea eșuează”, a spus el.

Radarele active dislocabile reprezintă o completare eficientă a platformelor de comandă și control statice și aeropurtate existente, deoarece sporesc interoperabilitatea prin alianțe și parteneriate și consolidează gradul de pregătire al puterii aeriene și spațiale a NATO.

„Desfășurarea actuală a radarului DACCC în România demonstrează angajamentul continuu al NATO de a proteja integritatea spațiului aerian al membrilor Alianței. Ea coincide cu desfășurarea rotativă de rutină a avioanelor de luptă NATO - în prezent F-18 spaniole - la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, România, pentru a efectua o Poliție Aeriană consolidată. Ambele desfășurări subliniază solidaritatea și coeziunea dintre aliații NATO în ceea ce privește descurajarea și apărarea”, a declarat generalul de brigadă Michael Krah, adjunctul șefului Statului Major pentru Operațiuni al Comandamentului Aerian Aliat.

Ce este radarul LANZA LTR-25 și cum acționează

LANZA este o familie de sisteme radar de ultimă generație 3D, bazate pe o arhitectură complet modulară și scalabilă, atât în ceea ce privește echipamentele hardware și pachete software/capabilități.

Împărtășind concepte logistice și de susținere a ciclului de viață comune, această familie de radare include o mare varietate de posibilități de configurare, adaptate la nevoile specifice ale fiecărui utilizator final în toate cazurile realizând cele mai exigente sau specifice cerințe operaționale și în raportul cost-eficacitate. Toate sistemele radar din familie sunt tridimensionale, în stare solidă, funcționează în banda L și aplică explorarea fasciculului creion.

Toate sistemele radar din familie sunt tridimensionale, în stare solidă, funcționează în banda L, aplică explorarea fasciculului creion (controlul electronic al înălțimii fasciculelor de radiații), cu arhitectură distribuită, redundante în elementele critice, permițând degradarea soft-fail în cazul deteriorării anumitor elemente.

În plus, toate sistemele radar din familia LANZA integrează aceleași elemente constructive, cum ar fi, printre altele, rețeaua și coloana de antene, amplificatoarele de putere, sursele de putere ale emițătorului, formarea fasciculului, prelucrarea, mecanica etc., în cantități/unități mai mari sau mai mici, cu capacități/performanțe mai mari sau mai mici pentru fiecare.

În consecință, pentru a fi adaptate/ajustate la cerințele specifice ale fiecărui utilizator final (Marină, Armată sau Forțele Aeriene) - chiar și, potențial, la condițiile de mediu ale fiecărui sit operațional -, sistemele radar din familia LANZA pot fi configurate, combinând astfel de module unitare complet certificate, de la sisteme radar cu rază lungă de acțiune fixă sau transportabilă, sisteme radar tactice/mobile cu rază lungă de acțiune, până la sisteme radar cu rază medie de acțiune, de umplere a golurilor sau cu dublă utilizare civilă ATC/militară.

Mai mult, modurile lor de explorare, complet configurabile software de la consola radarului, permit adaptarea oricărui radar din familie la mai multe aplicații, misiuni sau amenințări aeriene, luând în considerare teatrul operațional și condițiile de mediu din orice moment.

Raza de acțiune instrumentată a radarului LANZA LTR-25 este de până la 250 (mile marine), adică 463 de kilometri.

Misiunea acestui radar este de a sprijini rețeaua de apărare aeriană și proiecția forței.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile