Antena 3 CNN Externe NATO se pregătește pentru un război cu Rusia. Se fac planuri pentru transportul unui număr mare de răniți cu trenuri-spital

NATO se pregătește pentru un război cu Rusia. Se fac planuri pentru transportul unui număr mare de răniți cu trenuri-spital

de Adrian Dumitru    |   

Şeful comandamentului logistic al NATO, general-locotenentul german Alexander Sollfrank, a declarat, miercuri, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, că alianţa intenţionează să coordoneze transportul unui număr mare de militari răniţi în cazul unui conflict cu Rusia, eventual cu trenuri-spital, deoarece evacuarea de pe linia frontului cu ajutorul aeronavelor ar putea să nu fie posibilă, informează Agerpres.

Scenariul pentru evacuări medicale va fi diferit de experienţa aliaţilor în Afganistan şi Irak, a precizat comandantul.

Într-un conflict cu Rusia, militarii occidentali s-ar afla într-o zonă de război mult mai extinsă, ar fi vorba de un număr mai mare de soldaţi răniţi şi cel puţin temporar nu ar exista superioritate aeriană în apropierea liniilor frontului, a explicat el.

„Problema va fi să asigurăm rapid îngrijiri de calitate pentru - în cel mai rău caz - un număr mare de răniţi”, a spus Sollfrank, fără a preciza la câţi răniţi se aşteaptă NATO.

Planificarea evacuărilor medicale face parte dintr-un efort mai amplu al NATO, declanşat de invazia din 2022 a Rusiei în Ucraina. Alianţa intenţionează să îşi amelioreze capacitatea de descurajare şi apărare împotriva oricărui atac al ruşilor.

Forţele armate germane au afirmat deja că se aşteaptă ca Rusia să fie capabilă de atac împotriva unei ţări membre NATO în 2029. Sângerosul dictator rus, Vladimir Putin, încearcă de ani de zile să acrediteze ideea că Rusia e o „victimă” a Occidentului, în ciuda atacurilor repetate comise de statul agresor împotriva vecinilor săi.

Generalul Sollfrank este şeful Comandamentului de Sprijin al NATO (JSEC, Joint Support and Enabling Command), structură responsabilă de coordonarea deplasării rapide a efectivelor şi tancurilor în Europa şi de pregătiri logistice, cum ar fi depozitarea de muniţii pe flancul estic al alianţei.

Exerciții de coordonare a fluxurilor de pacienți

JSEC, cu cartierul general în oraşul german Ulm, a făcut recent exerciţii de coordonare a fluxurilor de pacienţi.

Sollfrank a spus, însă, că în eventualitatea unui conflict cu Rusia va fi necesar nu doar transportul răniţilor pe distanţe mai mari decât în oricare război recent, iar apărarea antiaeriană şi avioanele de vânătoare ruseşti ar ameninţa zborurile pentru evacuări medicale într-un mod inaccesibil insurgenţilor din Afganistan sau Irak. Ar fi necesare prin urmare trenuri-spital care să poată transporta simultan mai mulţi răniţi decât aeronavele.

„Superioritatea aeriană ar trebui realizată, în primul rând. Va fi nevoie de timp pentru a reuşi pe toată lungimea şi adâncimea liniei frontului”, a spus generalul. „Din motive de planificare, trebuie luate în considerare toate opţiunile pentru a duce un număr mare de răniţi la unităţi medicale, inclusiv trenuri, dar posibil şi autobuze”.

Un alt obstacol ar fi, potrivit generalului, diferenţele între reglementările medicale din statele membre ale NATO. O soluţie ar putea fi un „spaţiu Schengen militar medical”, similar zonei politice de liberă circulaţie care acoperă cea mai mare parte a teritoriului Uniunii Europene.

Astfel ar fi posibilă trecerea fără impedimente a medicamentelor sensibile, cum ar fi narcoticele sau analgezicele puternice necesare pentru tratamentul militarilor răniţi; transportul transfrontalier al unor astfel de produse este reglementat.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile