Antena 3 CNN Externe NATO restricționează accesul misiunii diplomatice a Belarusului în sediul Alianței

NATO restricționează accesul misiunii diplomatice a Belarusului în sediul Alianței

Adelina Miron, Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 21:32 31 Mai 2021 Modificat la 21:33 31 Mai 2021

Decizia este o măsură punitivă pentru aterizarea forțată a unui avion de pasageri de către forțele militare din Belarus și arestarea jurnalistului dizident Roman Protasevici și a partenerei lui.

Belarusul nu este membru al NATO, dar are legături cu alianța militară din 1992, după căderea Uniunii Sovietice, și are o misiune diplomatică la NATO din 1998.

Personalul din Belarus poate participa la seminarii și întâlniri în cadrul NATO și în țările NATO ca parte a unui parteneriat de cooperare care abordează probleme precum controlul armelor și educația militară.

"Am decis să restricționăm accesul personalului din Belarus la sediul NATO", a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă, înaintea reuniunii miniștriilor apărării și ai afacerilor externe ai NATO,  fără a oferi mai multe detalii.

Aterizarea forțată a unui zbor Ryanair de la Atena la Vilnius la începutul acestei luni de către Belarus pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevici a provocat indignare în Occident.

Turcia a presat NATO să îşi atenueze reacţia oficială faţă de Belarus în cazul Roman Protasevici

Turcia i-a presat pe aliaţii din NATO să îşi atenueze reacţia oficială faţă de Belarus pentru aterizarea forțată a unui avion de pasageri și detenția jurnalistului dizident Roman Protasevich, au dezvăluit doi diplomați pentru Reuters.

Ankara a insistat ca orice mențiune privind sprijinul pentru mai multe sancțiuni din partea Occidentului pentru Belarus și solicitările de eliberare a prizonierilor politici să nu apară în text, au spus cei doi diplomați. Mențiuni despre suspendarea cooperării NATO cu Belarus au fost, de asemenea, eliminate, au mai spus sursele.

Cei 30 de aliați ai NATO au lansat săptămâna trecută o declarație prin care condamnă aterizarea forțată a unui zbor Ryanair pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevich, dar nu au inclus și sancțiunile pe care aliații baltici și Polonia le-au solicitat.

Putin îi oferă sprijin lui Lukașenko împotriva Vestului, în cazul avionului deturnat

Președintele rus Vladimir Putin i-a oferit vineri omologului său din Belarus, Alexander Lukașenko, sprijin în abordarea sa față de Occident cu privire la modul de gestionare a deturnării avionului și arestîrii lui Roman Protasevici.

Șase membri ai Consiliului de Securitate al ONU - Estonia, Franța, Irlanda, Norvegia, Marea Britanie și Statele Unite - au condamnat săptămâna trecută miercuri deturnarea de către Belarus a avionului civil în care se afla jurnalistul Roman Protasevici și iubita acestuia, spunând că este „un atac flagrant împotriva siguranței aviației civile internaționale și a securității europene”.

Pe de altă parte, Minskul a acuzat Franța de „piraterie aeriană” pentru că nu a permis accesul unui avion în spațiul său aerian.

Putin, un apropiat al lui Lukașenko, i-a acordat sprijinul lui Lukașenko, primindu-l cu căldură pentru discuții în orașul Soci din sudul Rusiei și fiind de acord cu Lukașenko că reacția Occidentului la incident a fost „o izbucnire emoțională”.

"La un moment dat, au forțat avionul președintelui bolivian să aterizeze și l-au scos din avion și nimic, liniște", a spus Putin, referindu-se la un incident din 2013 în care avionul lui Evo Morales a fost forțat să aterizeze în Austria într-un moment în care Statele Unite încercau să îl găsească pe Edward Snowden.

Etichete: NATO Belarus
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole