Antena 3 CNN Externe NATO respinge solicitarea Rusiei de a renunţa la aderarea Ucrainei

NATO respinge solicitarea Rusiei de a renunţa la aderarea Ucrainei

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 17:59 16 Dec 2021 Modificat la 17:59 16 Dec 2021

Comentariile au venit vineri după ce Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că NATO ar trebui să renunțe oficial la declarația din 2008 de a acorda calitatea de membru Georgiei și Ucrainei, două foste republici sovietice.

„Relația NATO cu Ucraina va fi decisă de cei 30 de aliați NATO și de Ucraina, nimeni altcineva”, a declarat Stoltenberg reporterilor vineri la Bruxelles.

Rusia a anexat regiunea Crimeea a Ucrainei în 2014, în timp ce ar fi sprijinit rebelii separatiști din regiunea Donbas din estul țării. Trupele ruse ocupă, de asemenea, două regiuni separatiste din Georgia.

În ultimele săptămâni, Rusia a masat aproximativ 100.000 de militari la granița cu Ucraina, alarmând Washington-ul și NATO.

Joi, președintele american Joe Biden a vorbit cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelenskyy la câteva zile după ce acesta a vorbit cu omologul său rus Vladimir Putin. Președintele SUA l-a îndemnat pe liderul rus să ia calea diplomației pentru a detensiona situația ori altfel se va se confrunta cu sancțiuni economice dure.

În timpul discuției de două ore, Putin a cerut Occidentului să garanteze că Ucraina nu va adera la NATO.

Zelenskyy a spus că Biden a transmis Rusiei asigurări că Moscova nu va provoca o escaladare.

Vineri, președintele ucrainean a declarat că nu exclude organizarea unui referendum privind statutul viitor al estului Ucrainei și al Crimeei distruse de război.

„Nu exclud un referendum asupra Donbasului în general”, a declarat Zelensky pentru canalul de televiziune 1+1. „Ar putea fi despre Donbas, ar putea fi despre Crimeea, ar putea fi vorba despre încheierea războiului în general”, a spus el. „Deci s-ar putea ca cineva, cutare sau cutare țară să ne ofere anumite condiții.”

Între timp, Uniunea Europeană a avertizat vineri Rusia că se va confrunta cu consecințe dacă va invada Ucraina, în timp ce noul cancelar al Germaniei a cerut discuții pentru a rezolva tensiunile în urma consolidării armatei Moscovei.

„Agresiunea trebuie să vină cu un preț, motiv pentru care vom comunica aceste aspecte din timp Rusiei”, a declarat președintele Comisiei Europene.

Ucraina acuză Rusia că se pregătește pentru o posibilă ofensivă militară la scară largă. Kremlinul neagă că ar fi planificat vreun atac.

La începutul zilei, în timpul unei vizite în Franța, Scholz a cerut o revigorare a discuțiilor „format Normandia” dintre Germania, Franța, Rusia și Ucraina pentru a rezolva criza, potrivit Al Jazeera.

„Suntem profund îngrijorați de trupele pe care le vedem de-a lungul graniței cu Ucraina și de aceea este important ca Europa să fie fermă în acest domeniu și să arate clar că granițele Europei sunt inviolabile”, a spus Scholz la o conferință de presă mai târziu cu Charles Michel, președintele Consiliului European al UE.

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat în timpul întâlnirii cu Scholz despre riscul profețiilor auto-împlinite în urma unei evaluări a serviciilor de informații americane că o ofensivă pe mai multe fronturi asupra Ucrainei a Rusiei ar putea avea loc încă de anul viitor.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole