"Am urmărit aceste declarații făcute de ambele părți. Din punctul nostru de vedere, nu avem informații care să confirme iminența unei astfel de acțiuni, care ar reprezenta o acțiune iresponsabilă și de uriașă escaladare.
Suntem preocupați de aceste declarații, dar din punct de vedere al informațiilor pe care le avem, împreună cu aliații, nu vedem în acest moment o realitate iminentă cu privire la un astfel de risc ", a spus Mircea Geoană, citat de Antena 3 CNN.
Ucraina avertizează de aproape două săptămâni cu privire la un posibil atac terorist al rușilor la complexul nuclear-electric de la Zaporojie, pe care trupele Moscovei îl controlează de la începutul războiului.
Citește și: Coordonatorul CNCAN a explicat ce se întâmplă cu România dacă explodează centrala de la Zaporojie
Kievul spune că un astfel de atac - pentru care Moscova ar urma să dea vina pe armata ucraineană - ar avea rolul de a întoarce soarta conflictului armat în favoarea Rusiei.
Șeful AIEA, Rafael Grossi (foto, dreapta), a confirmat, marți seară, că centrala din Zaporojie a pierdut, din nou, conexiunea cu linia electrică principală externă și, prin urmare, depinde de o singură sursă de curent, recent repusă în funcțiune și mai slabă.
Grossi a amintit că, pe parcursul războiului, alimentarea externă cu electricitate a centralei nucleare a fost întreruptă complet de șapte ori, iar ultimul incident evidențiază încă o dată situația precară a securității la Zaporojie.
Atât Moscova, cât şi Kievul s-au acuzat reciproc de pregătirea unui atac asupra centralei cu șase reactoare nucleare, situată în sudul Ucrainei.
Statul Major General al armatei ucrainene a comunicat că rușii au amplasat dispozitive explozive pe acoperișurile unităților energetice 3 și 4.
Moscova a declarat, la rândul său, că forțele armate ucrainene plănuiesc un atac asupra reactoarelor nucleare.