Declarația vine după ce bombardamentele în zonă, pentru care rușii și ucrainenii se acuză reciproc, s-au înmulțit în ultima vreme, relatează agențiile internaționale de presă
Centrala, cea mai mare din Europa, a fost ocupată la începutul lui martie de trupele Moscovei.
Din 5 august, Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente.
Tirurile au lovit în apropierea unei clădiri de stocare de material radioactiv și au provocat, cu o altă ocazie, oprirea automată a unui reactor.
"Ocuparea complexului nuclear de către soldați ruși "reprezintă o amenințare gravă pentru securitatea şi siguranța acestei facilitați și amplifică riscurile de accident sau incident nuclear (...). Este urgent să fie autorizată o inspecție a AIEA și să se obțină retragerea tuturor forțelor ruse", a afirmat șeful NATO în cadrul unei conferințe de presă.
De ce nu a mai avut loc inspecția specialiștilor ONU la centrala nucleară Zaporojie
Potrivit lui Stoltenberg, prezența rusească la Zaporojie "pune în pericol populația Ucrainei, a țărilor vecine precum și comunitatea internațională".
Loviturile care au vizat recent centrala, declanșând temeri privind o catastrofă nucleară, au determinat, săptămâna trecută o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a cerut trimiterea unei misiuni la fața locului "în cel mai scurt termen" pentru inspectarea integrității complexului.
Potrivit Reuters, Rusia a acuzat serviciile de securitate ale ONU că au împiedicat misiunea AIEA.
Ucraina s-a opus, la rândul ei, considerând că inspecția ar legitima ocupația rusă complexului nuclear în fața comunității internaționale.