Antena 3 CNN Actualitate NATO: Acord între membri europeni, printre care şi România, pentru achiziţionarea a până la 1.000 de rachete Patriot

NATO: Acord între membri europeni, printre care şi România, pentru achiziţionarea a până la 1.000 de rachete Patriot

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 17:21 03 Ian 2024 Modificat la 17:21 03 Ian 2024
NATO: Acord între membri europeni, printre care şi România, pentru achiziţionarea a până la 1.000 de rachete Patriot

NATO a declarat miercuri că divizia sa de achiziţii urmează să sprijine un grup de ţări membre, între care Germania, Ţările de Jos, România şi Spania, cu privire la un contract pentru achiziţionarea a până la 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot, informează Reuters.

Agenţia a atribuit un contract de producţie şi livrare către COMLOG, o societate mixtă între Raytheon şi MBDA, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat, adăugând că producţia europeană de rachete va fi extinsă.

"Achiziţiile multinaţionale consolidate în spiritul Iniţiativei europene de scut aerian (ESSI) oferă economii de scară şi sprijină extinderea capacităţii de producţie a noilor rachete GEM-T pentru a satisface cererea în creştere", precizează NATO într-un comunicat.

În Ucraina, PATRIOT a fost singurul sistem care a doborât rachete ruseşti hipersonice Kinzhal, despre care Putin declara că sunt invincibile. România are patru sisteme PATRIOT, ultimele două au sosit în 2023.

Citeşte şiRomânia a operaționalizat primul sistem antirachete Patriot, în poligonul de la Capu Midia

Primul sistem PATRIOT a fost recepţionat în 2020, al doilea a fost livrat, conform graficului agreat, în cursul anului 2022 şi a finalizat testarea de acceptanţă şi recepţia în luna decembrie.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Livrarea sistemelor al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT a început în cursul anului 2022, testarea şi recepţionarea lor a fost finalizată până la sfârşitul lunii aprilie.

Un sistem de rachete Patriot cuprinde mai multe lansatoare, un sistem radar, o staţie de control al focului, elemente de logistică şi comandă şi acoperă o rază de 150 de km, funcţie de interceptoarele folosite, putând doborî rachete balistice, aeronave, drone etc.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole