Reuters a relatat în august că Luiz Inacio Lula da Silva, ales președinte al Braziliei la sfârșitul lunii octombrie, va încerca să încheie un parteneriat cu celelalte două mari națiuni cu păduri tropicale pentru a face presiuni asupra lumii bogate să finanțeze conservarea pădurilor.
Distrugerea rapidă a pădurilor tropicale, care, prin vegetația lor densă, servesc drept rezervoare de carbon, duce la eliberarea de dioxid de carbon care încălzește planeta, punând în pericol obiectivele climatice globale. Refacerea junglei defrișate anterior are avantajul de a elimina gazele cu efect de seră deja prezente în atmosferă.
Reprezentanții celor trei țări, care reprezintă 52% din pădurile tropicale din lume, au semnat declarația comună în cadrul discuțiilor din Indonezia, înaintea reuniunii G20 care începe astăzi.
În acord, alianța a declarat că țările ar trebui să fie plătite pentru reducerea defrișărilor și menținerea pădurilor.
De asemenea, țările vor depune eforturi pentru a negocia "un nou mecanism de finanțare durabilă" pentru a ajuta statele în curs de dezvoltare să își păstreze biodiversitatea, precum și pentru a crește finanțarea prin intermediul programului REDD+ al Națiunilor Unite pentru reducerea defrișărilor.
Discuțiile G20 coincid cu a doua și ultima săptămână a summitului COP27 al Națiunilor Unite privind clima, din Egipt, unde consilierul de mediu al lui Lula, Izabella Teixeira, a declarat că Brazilia va încerca să obțină implicarea altor țări din bazinul amazonian, care se întinde pe teritoriul a nouă națiuni.