Antena 3 CNN Externe Mapamond NASA a surprins imagini dramatice cu lava care curge lângă Laguna Albastră din Islanda. Erupția vulcanică a închis stațiunea celebră

NASA a surprins imagini dramatice cu lava care curge lângă Laguna Albastră din Islanda. Erupția vulcanică a închis stațiunea celebră

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 14:17 30 Noi 2024 Modificat la 14:59 30 Noi 2024

Un șuvoi de lavă în flăcări care curge în apropierea Lagunei Albastre din Islanda a fost surprins în imagini din satelit uimitoare, publicate miercuri, 27 noiembrie, de NASA.

Fotografiile, realizate de satelitul Landsat 9 al NASA, arată lava curgând dintr-o fisură din rândul craterului Sundhnúkur din Peninsula Reykjanes din Islanda. Lumina infraroșie a erupției, captată de satelitul Suomi NPP, pare mai strălucitoare decât lumina din capitala Islandei, Reykjavík, aflată în apropiere.

[GAL layout="5"]

Erupția care a creat fisura a început pe 20 noiembrie și a fost anunțată de o serie de cutremure. Aceasta este cea de-a șaptea erupție care are loc în regiunea geologic activă în mai puțin de un an, potrivit NASA.

„Lava a curs spre est și vest din fisură, mai degrabă decât spre orașul Grindavík”, a declarat Observatorul Pământului al NASA, care a publicat imaginea. „Serviciul național de radiodifuziune islandez a raportat că ultimul eveniment a forțat evacuarea unora dintre locuitorii orașului și a stațiunii Blue Lagoon, o stațiune geotermală. O limbă de lavă s-a scurs peste parcarea spa-ului, învăluind o mică clădire de servicii aflată acolo.”

Erupția, produsă de o fisură lungă de 2,9 kilometri în sol, în apropierea vârfului Stóra Skógfell, a dus la evacuarea celebrei stațiuni Laguna Albastră și a celor 3 800 de locuitori din Grindavík.

Laguna Albastră a fost închisă publicului

Deși Islanda este cunoscută pentru fluxurile sale dramatice de lavă, cea mai mare parte a activității vulcanice din ultimii 800 de ani a avut loc în regiunile slab populate din nordul și estul insulei. Dar această erupție a apărut în vestul Islandei, care include Reykjavik, și este mult mai dens populată.

Deși acest lucru reprezintă un motiv de îngrijorare, este foarte puțin probabil ca vulcanul din vestul Islandei să erupă violent, deoarece vulcanul este format prin activitatea rifturilor - un proces în care Pământul este smuls de plăcile divergente ale dorsalei central-atlantice.

Acest proces face ca lava să se scurgă încet din mantaua Pământului, în loc să erupă violent dintr-un orificiu central.

„Începând cu 26 noiembrie 2024, Laguna Albastră a fost închisă publicului, dar mișcarea lavei către spa a încetinit”, a scris NASA. Erupția este încă în desfășurare, dar a încetinit de la prima apariție, potrivit Biroului Meteorologic Islandez.

Citește mai multe din Mapamond
» Citește mai multe din Mapamond
TOP articole