Reprezentând un bildungsroman, acțiunea se concentrează pe dezvoltarea psihologică, morală, dar și pe formarea personalității eroului, inspirându-i pe cititori să își descopere sau chiar redescopere latura empatică.
Seria de cărți îndeamnă la contemplare, încurajează dezvoltarea personală și stimulează creativitatea, având astfel o influență pozitivă asupra cititorului cu fiecare pagină și volum citite.
Conform profesorului londonez de teologie Alister McGrath, „Cronicile din Narnia” nu surprind doar o lume fantastică special creionată pentru copii, ci prezintă și anumite concepte religioase. McGrath susține că aventurile și momentele ficționale din cărți au la bază „adevăruri ale vieții”.
Însuși Lewis afirmă că întreaga poveste este despre Hristos, menționând că a ales leul ca personaj, inspirându-se din faptul că Isus este recunoscut în Biblie drept „leul lui Iuda”.
Confuzia legată de ordinea volumelor „Cronicile din Narnia”
Dacă te-ai hotărât să citești și tu aceste cărți, află că volumele seriei „Cronicile din Narnia” pot fi abordate și citite într-o perspectivă dublă: perspectiva cronologică a publicării cărților („Șifonierul, leul și vrăjitoarea”, 1950, „Prințul Caspian”, 1951, „Călătorie pe mare cu Zori-de-zi”, 1952, „Jilțul de argint”, 1953, „Calul și băiatul”, 1954, „Nepotul magicianului”, 1955 și „Ultima bătălie”, 1956) sau perspectiva de cronologie internă, care începe cu „Nepotul magicianului” (unde este descrisă geneza Narniei) și urmată de „Șifonierul, leul și vrăjitoarea”, „Calul și băiatul”, „Prințul Caspian”, „Călătorie pe mare cu Zori-de-zi”, „Jilțul de argint”, „Ultima bătălie”.
Tematica profundă a seriei de volume „Cronicile din Narnia”
Tema principală a cărții este redată de tărâmul fermecat, Narnia, care este descoperit de frații Pevensie - Peter, Susan, Edmund și Lucy - prin intermediul unui șifonier. Deși la început era doar o joacă de copii, ulterior aceasta s-a transfomat în cea mai importantă experiență a vieții lor.
În ceea ce privește localizarea geografică a ținutului, C.S. Lewis a creat o cu totul altă lume plină de mituri și creaturi fantastice, care conviețuiesc în diverse ținuturi ca Archen, Calormen, Ettinsmoor sau Terebinthia.
Printre pitici, vrăjitoare, creaturi mitologice și animale vorbitoare se remarcă leul Aslan, creatorul Narniei, cel care îl reprezintă pe Isus. Acesta s-a sacrificat pentru Edmund și pentru a salva întregul ținut de Vrăjitoarea Albă, care îl ținea într-o iarnă veșnică.
Unul dintre interpreții care au citit cele șapte volume dintr-o perspectivă psihoanalitică, David Holbrook, a remarcat și întruchiparea mamei scriitorului în vrăjitoarea rea din „Șifonierul, leul și vrăjitoarea”. În realitate, mama autorului a murit de cancer, acesta dezvoltând involuntar sentimentul de abandon, turnurile castelului lui Jadis reprezentând sânul său bolnav.
Volumele „Cronicile din Narnia” sunt considerate de experți adevărate comori literare, care pot fi apreciate atât de copii, cât și de adulți. Consumatorii de literatură sunt atrași să pătrundă în universul plin de aventuri magice creat de C.S. Lewis, având șansa de a descoperi nu numai personaje memorabile, dar și teme puternice precum sacrificiul, iertarea, mântuirea, prietenia, lupta dintre bine și rău, care rezonează cu cititorii de toate vârstele. La anticariatul Târgul Cărții toți au șansa de a descoperi volumele seriei îndrăgite, disponibile la prețuri accesibile, în funcție de starea în care se află.
Seria scrisă de C.S. Lewis ocupă un loc prestigios în literatura pentru copii, datorită mesajelor puternice transmise într-o manieră ludică, astfel încât acestea să fie ușor de perceput de cititorii tineri, asigurându-le adulților, de asemenea, șansa de a contempla. Călătorește în universul fantastic prezentat în „Cronicile din Narnia” și descoperă învățămintele profunde oferite de C.S. Lewis, cumpărând toate volumele de la Târgul Cărții.