Antena 3 CNN Actualitate Locale Napoleon Dolar, tânărul rom născut cu tetrapareză, pe care viaţa l-a îngenunchiat, dar nu l-a înfrânt: "Cartea nu te lasă să fii manipulat!"

Napoleon Dolar, tânărul rom născut cu tetrapareză, pe care viaţa l-a îngenunchiat, dar nu l-a înfrânt: "Cartea nu te lasă să fii manipulat!"

Alexandra Dima
1 minut de citit Publicat la 12:17 06 Sep 2021 Modificat la 12:17 06 Sep 2021

La 23 de ani şi două facultăţi, Napoleon Dolar Muntean priveşte înapoi cu mândrie. Are deja o impresionantă poveste de viaţă, chiar dacă nu a venit în această lume în circumstanţe tocmai favorabile. S-a născut cu un handicap, într-o familie de romi care l-au abandonat la scurt timp de la sosirea pe acest pământ.

Primii cinci ani din viaţă au pentru el gustul amar al orfelinatului unde se târa pe cimentul rece fără ca asistenţilor sociali să le pese prea mult. Născut cu tetrapareză spastică şi prin urmare probleme de mobilitate, Napoleon Dolar nu a putut avea mult timp decât un orizont limitat la nivelul solului.
Ceva mai multă verticalitate, lumină şi căldură aveau să vină în viaţa sa atunci când a fost preluat de o mamă adoptivă care nu s-a cramponat nici de culoarea pielii lui, nici de problemele de sănătate. 

"Cartea nu te lasă să fii manipulat!"

În noua familie adoptivă tânărul rom a descoperit nu numai bucuria de a fi, dar şi cea de a citi.  Până a reuşit să meargă singur, după multe operaţii, au fost ani de luptă şi multe ore în compania cărţilor. 

 „Am 23 de ani şi, da, citesc, citesc de când am fost în stare, de când am învăţat să o fac şi recunosc astăzi că, dacă n-ar fi fost mama şi fratele meu mai mare, să-i văd mai întâi pe ei citind în casă, poate m-aş fi apropiat mai târziu de carte şi lectură. “, a declarat Napoleon Dolar, celor de la Biblioteca Judeţeană ”Lucian Blaga”, care l-au declarat ”omul lunii septembrie”, potrivit presei locale.

După ce a învăţat la profilul filologie, bilingv-franceză, la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, tânărul rom a urmat apoi Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (9,50 – nota la licenţă), iar începând cu anul 2 cursurile la cea de-a doua facultate, cea de Litere, profil română-engleză, la aceeaşi universitate.

„Cartea nu te lasă să fii manipulat! Din cărți înveți să asculți, să vorbești, să formulezi opinii și să le susții! Da, ai nevoie de un îndrumător de lectură, și aici intră în scenă bibliotecarii, dacă vorbim despre bibliotecă, dar înaintea lor ar trebui să fie părinții, familia și profesorii. Indiferent de materia predată, aceștia trebuie să recomande lectura ca modalitate de formare continuă. Citiți, citiți, citiți, nu veți avea decât de câștigat!", este îndemnul lui Napoleon Dolar.  

[GAL layout="3"]
Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole