Vizita la Taipei a celui de-al treilea om în statul american vine după ce Beijingul a amenințat cu un răspuns militar, în cazul în care va considera că îi sunt amenințate suveranitatea și integritatea teritorială, ca efect al acestei vizite.
Este prima călătorie la Taipei din ultimul sfert de secol a unui șef al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA.
Precedenta vizită a fost efectuată în 1997 de Newt Gingrich.
John Kirby, reprezentant al Casei Albe, a declarat că președinția americană sprijină vizita lui Pelosi în Taiwan, deși CNN și alte instituții media internaționale au relatat îngrijorările actualei administrații americane cu privire la consecințele acestei călătorii.
China consideră că Taiwanul - un teritoriu insular autoguvernat, sprijinit politic și militar de SUA - îi aparține.
De altfel, la scurt timp după vestea aterizării lui Nancy Pelosi pe aeroportul din Taipei, Guvernul de la Beijing a condamnat vehement vizita în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA şi a anunțat că armata chineză urmează să efectueze exerciții militare cu muniție reală.
Radu Tudor: "E momentul în care toate democrațiile lumii ar trebui să se așeze la aceeași masă"
Gestul pe care îl face Nancy Pelosi este unul strict politic iar Beijingul nu ar trebui să reacționeze militar.
Asistăm la o raliere a democrațiilor lumii în fața unei ofensive fără precedent a marilor dictaturi, Rusia și China.
Este momentul în care toate democrațiile lumii trebuie să se așeze la aceeași masă și să transmită un mesaj dictaturilor Rusia și China să nu se joace cu securitatea și cu pacea lumii (...)
Trebuie să înțelegem că Taiwanul este o țară care dorește să aibă un destin separat de China comunistă. Acest lucru trebuie respectat. Acolo sunt 22 de milioane de oameni.
Taiwanul este o entitate care dorește libertate și democrație. Ori, chestiunea asta trebuie cumva sprijinită pe plan mondial iar SUA, ca lider al lumii libere, dau un mesaj foarte serios, după ce China și Rusia s-au implicat într-un război hibrid și ideologic extrem de dur la adresa lumii occidentale.
E momentul în care se separă apele: dictaturile, cu dictaturile, iar democrațiile, cu democrațiile", a spus analistul militar și realizatorul TV Radu Tudor la News Hour with CNN.
Înaintea aterizării la Taipei, guvernul taiwanez a confirmat oficial, marți, că Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Statele Unite, va sosi în insulă, în pofida avertismentelor Beijingului.
Nancy Pelosi își va petrece noaptea în Taiwan iar miercuri dimineață se va întâlni cu președintele Tsai Ing-Wen, cu vicepreședintele Lai Ching-De și va participa la o sesiune specială a Parlamentului de la Taipei.
Departamentul american al Apărării a intensificat prezența militară în zona Asia-Pacific în contextul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan.
În largul Taiwanului au fost trimise patru nave militare americane, inclusiv portavionul USS Ronald Reagan.
În așteptarea aterizării șefei Camerei Reprezentanților din SUA la Taipei, China a mai făcut o demonstrație de forță, publicând imagini cu rachete intercontinentale "DF5b" deplasate cu vehicule speciale, după ce armata Beijingului a amenințat, luni, într-un clip distribuit pe rețelele sociale, că "va îngropa orice inamic".
O rachetă DF5b are raza de acțiune de până la 15.000 km și este capabilă să transporte de la 3 la 8 focoase cu hidrogen.
De asemenea, pe rețelele sociale au apărut imagini cu avioane de luptă Su-35 deasupra orașului Xiamen din provincia Fujian, vecină cu strâmtoarea Taiwan.
La rândul lor, Statele Unite au trimis, marți, avioane de vânătoare și de realimentare în aer din Japonia spre Taiwan, în contextul apropierii de insulă a aeronavei care o transportă pe Nancy Pelosi.
Conform postului nipon NHK, opt avioane de vânătoare F-15 au decolat de la Baza aeriană americană Kadena, situată pe Insula japoneză Okinawa, spre Taiwan, pentru a escorta aeronava lui Nancy Pelosi în apropiere de aeroportul din Taipei.
Avioanele de vânătoare vor realimenta în aer de la aeronave americane de tip KC-135.
Prezența aeriană americană are rolul de a descuraja orice acțiune de intimidare din partea Chinei.
Foto interior: imagini furnizate de site-ul FlightRadar24 cu poziția zborului SPAR19 al lui Nancy Pelosi în dreptul arhipelagului Filipinelor, la aproximativ ora 16:20, ora României, și la ora 17:32, când aeronava era deja deasupra Taiwanului