Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota zece la un concurs internațional, s-a născut la 12 noiembrie 1961 în orașul Onești, județul Bacău.
Numărul total al medaliilor câștigate de Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice, CM şi CE se ridică la 25.
Campioană națională la 11 ani
Este considerată una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut şi printre cele mai mari gimnaste ale lumii.
Nadia a făcut cunoștință cu gimnastica la vârsta de cinci ani, în timpul grădiniţei.
A fost selecționată de antrenorul Marcel Duncan şi legitimată la AS "Flacăra" Onești. De la vârsta de șapte ani, Nadia s-a pregătit în oraşul său natal, inițial sub îndrumarea antrenorilor Martha Karoly şi Valeriu Munteanu.
Din 1971, a fost antrenată de soții Bela şi Martha Karoly.
Patru medalii de aur, la 14 ani, în Norvegia, la Campionatul European
La vârsta de 11 ani, câștigă primul său titlu de campioană națională.
La Campionatele Internaționale de Gimnastică ale României, din 1973, cucereşte cinci medalii de aur.
În 1974, obține primul mare succes peste hotare, câștigând locul I la individual compus, în cadrul Concursului "Prietenia" de la Gera, Republica Democrată Germană.
La Campionatul European din 1975, de la Skien, Norvegia, la vârsta de numai 14 ani, are o prestaţie excelentă, cucerind patru medalii de aur, la individual compus, sărituri, paralele şi la bârnă, precum şi medalia de argint la sol.
Momentul astral de la Montreal
În 1975, participă la Turneul Campioanelor de la Londra unde cucerește trofeul competiției.
Este supranumită "Zâna de la Montreal", după ce, în 1976, a obținut titlul olimpic absolut, cucerind trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), una de bronz (sol) şi argint cu echipa, la Jocurile Olimpice din metropola canadiană.
Este prima gimnastă din istorie căreia i s-a atribuit nota 10 într-o competiție, de șapte ori. Performanța a fost notată în Guiness Book.
La Jocurile Olimpice de la Moscova (1980) a cucerit două titluri, la bârnă și sol, și două medalii de argint, la individual compus şi cu echipa.
Jocurile Olimpice de la Moscova, o notare "cu cântec" și fuga din România
S-a clasat a doua la individual compus, după sovietica Elena Davîdova, când a fost nevoită să aștepte pentru notare mai bine de o jumătate de oră, până ce sportiva locală şi-a încheiat exercițiul.
În România, succesul i-a adus distincția de "Erou al Muncii Socialiste", fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.
S-a retras din activitatea competițională la 6 mai 1984, când a avut loc, la Palatul Sporturilor din București, gala de adio a gimnastei, şi când a fost premiată cu Ordinul Olimpic "Colanul de argint" din partea președintelui de atunci al Comitetului Internațional Olimpic, Juan Antonio Samaranch.
[GAL layout="3"]Cu câteva săptămâni înainte de evenimentele din decembrie 1989, Nadia a plecat clandestin din România şi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii.
La 26 aprilie 1996, s-a căsătorit cu Bart Conner, gimnast american, dublu campion olimpic, ceremonia având loc la București.
La 3 iunie 2006, Nadia Comăneci a devenit mamă, dând naștere unui băiat, Dylan Paul.
Relația cu Nicu Ceaușescu, speculată intens de presă, după '89
Despre presupusa relație sentimentală dintre gimnasta Nadia Comăneci şi Nicu Ceaușescu a vorbit inclusiv colonelul Dumitru Burlan, fostul ofițer care i-a servit ca gardă de corp fiului lui Nicolae Ceaușescu.
"În perioada respectivă, când Nicu şi Nadia erau prieteni, cei doi au fost supravegheați zi de zi, pas cu pas. Am citit mult despre cum a fost descrisă această relație, dar multe lucruri sunt neadevărate.
Nicușor i-a dat Nadiei o vilă la Parcul Izvor, chiar lângă fostul stadion Republicii. Acolo se întâlneau. Nicu avea acces permanent în vilă, se ducea acolo ori de câte ori voia să se întâlnească cu Nadia.
Nicușor n-a iubit-o niciodată pe Nadia, dar o vizita frecvent. Anturajul în care era Nicușor Ceaușescu i-a facilitat chiar şi fuga peste graniță. Nadia a reușit să treacă fraudulos frontiera la dispozițiile date de Nicu Ceaușescu, în acțiune fiind implicați şi oameni ai Securității", susține fostul ofițer Burlan.
Nicu Ceaușescu, portretizat drept violator sadic de presa italiană
Povestea a aprins și imaginația italienilor, care prezintă o cu totul altă versiune
"Nadia Comăneci, micuța prințesă a unei națiuni aproape invizibile lumii înainte de sosirea ei, nu a putut scăpa de întâlnirea cu cel ce pretindea și obținea privilegiul de 'jus primae noctis' (dreptul de primă noapte, n.r.) cu toate fiicele notabilităților regimului.
Patru ani de captivitate autentică de aur în Palatul Puterii din care Elena, mama lui Nicu, nu a lăsat-o niciodată să iasă decât să se antreneze sau să participe la competiții. Apoi, noaptea târziu, iubitul ei, care de fapt era călăul ei, sosea în general beat.
Nu era dragoste în pat, ci autentice violuri intercalate cu torturi de tot felul şi trabucuri stinse pe carnea Nadiei. Chiar şi un avort impus, ca un corolar pentru acel iad. Toate acestea până la Jocurile Olimpice de la Moscova, unde Comăneci a fost 'jefuită' de medalii de către un juriu corupt care i-a favorizat pe sportivii sovietici într-un mod rușinos.
Tocmai atunci tânăra campioană al României a decis să fugă. A trecut granița ca un refugiat
A ajuns la Viena şi de acolo a zburat în Statele Unite unde a devenit cetățean american şi este soția lui Bart Conner, un atlet care a fost îndrăgostit de ea încă din zilele Montrealului. Împreună conduc o sală de sport", au scris, în 2020, italienii de la calciomercato.
Foto principală: Nadia Comaneci în 2014, la Cannes
Foto galerie: Instantane din evoluția Nadiei Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, 1976