Cu ajutorul tehnologiei, dar şi al studenţilor la arheologie şi profesorilor din Statele Unite, artefactele găsite în siturile arheologice sunt digitalizate.
Piesele sunt fotografiate şi transformate în reprezentări 3D. Astfel, muzeul oferă turiştilor o imagine completă, la 360 de grade a artefactului.
Mai mult, tehnologia îi ajută pe arheologi să descopere detalii care nu pot fi văzute cu ochiul liber.
Studenţii care lucrează pe şantierul arheologic de la Rapoltu Mare încă din 2018 oferă acum sprijin voluntar pentru ca Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, cu care colaborează de nouă ani de zile în cercetare pe teren, să aibă artefactele importante în format digital.
Procedeul se numeşte fotogrammetrie. Piesele sunt fotografiate din toate unghiurile, apoi imaginile sunt trecute printr-un soft.
"În fiecare an sperăm să facem tot mai multe până la punctul în care sperăm să realizăm o arhivă digitală completă care să ajute muzeul în interacţiune.
Chiar acum, studenţii din spatele mei fac fotografii în jurul acelei inscripţii pentru a recrea obiectul în mediu digital ca să putem citi mai uşor ce se întâmplă, să vedem marginile.
Putem interacţiona cu stânca fără a atinge artefactul. Toate muzeele din lume au nevoie de aşa ceva", spune William Henry, arheolog şi director de proiect.
Specialiştii români spun că ajutorul oferit de americani este de nepreţuit şi astfel Muzeul Civilizaţiei Dacice si Romane va putea avea, pe lângă expoziţiile clasice, şi un muzeu virtual.
Studenţii pasionaţi de istorie spun că îndrăgesc ceea ce fac şi le place practica de pe şantier, dar şi de la muzeu. Cu atât mai mult cu cât, în România, pot studia o bucată de istorie antică, care lipseşte pe continentul american.
Până acum, aproxiamtiv 150 de artefacte au fost digitalizate.