Antena 3 CNN Politică Mutare-cheie a lui Ciolacu la Cancelarie. Își aduce un finanțist format la Sorbona

Mutare-cheie a lui Ciolacu la Cancelarie. Își aduce un finanțist format la Sorbona

Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul de Finanțe, a fost numit Secretar de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru, aflată în subordinea SGG. Numirea a fost publicată în Monitorul oficial din data de 4 august 2023.

de Georgiana Adam    |   

Precup (37 ani) este doctor în investiții de capital la Universitatea Sorbona de la Paris unde a și predat timp de cinci ani un curs de Politici Monetare şi un curs de private equity. De altfel, recent, Precup a explicat public de ce sectorul de private equity rămâne încă emergent comparativ cu alte țări, chiar și din regiune (Polonia, Austria).

„Principala provocare a fondurilor de private equity şi a industriei locale o reprezintă dezvoltarea scăzută a pieţei de capital. Pentru că un fond de investiţii la momentul când se gândeşte să facă o investiţie, îşi evaluează şi oportunităţile şi scenariile de a ieşi din capitalul acelei companii“, a spus Mihai Precup la ZF Live în mai a.c.

Tot în spațiul public, Precup a ieșit recent cu declarații privind mult așteptata înființare a Băncii de Investiții și Dezvoltare și se pare că numele său va fi strâns legat de acest proiect în continuare.

“Din 2012 se discută despre această bancă. Încă de-atunci, când lucram la Banca Europeană de Investiții, se făcea lobby pe lângă guvernul României s-o înființeze. Vedeam că toate țările din Europa au o bancă de dezvoltare numai noi n-aveam. Guvernul din care fac parte este primul care s-a hotărât să o materializeze”.

Precup explică importanța unei astfel de bănci - este veriga lipsă dintre banii Instituțiilor Financiare Internaționale și proiectele strategice de investiții ale României. “Rolul băncii este să creeze instrumente financiare care să se plieze pe proiecte finanțabile de care economia țării are cea mai mare nevoie. Și astfel sumele care intră în țară să se transforme în lucruri palpabile, care transformă în bine viața românilor”, declara în mai pentru Financial Intelligence.

Succesul acestui proiect ține în primul rând de recrutarea de oameni cât mai competenți, cu expertiză, care să aibă capacitatea să ducă proiectele strategice ale țării la bun sfârșit. Și se pare că acesta este cuiul lui Pepelea, întrucât Ministerul Finanţelor, acţionarul unic al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, a anunţat pe 30 iunie prelungirea pentru a treia oară a perioadei de recrutare şi selecţie pentru poziţiile de conducere a băncii până pe 10 iulie 2023, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

În cei șase ani în care a fost consilier pe Europa de Sud-Est al vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții, Precup a sprijinit finanțări în valoare de peste 10 miliarde de euro și a fost partener și membru în comitetul de investiții al unui fond de private equity cu filiale în Luxemburg și în Bucuresti. Din primăvara anului trecut, a fost numit Secretar de stat în Ministerul Finanțelor, unde a avut în responsabilitate managementul participațiilor statului, divizia de management al investițiilor publice și relația cu OECD.

Precup a absolvit un program de doctorat în private equity care a fost desfăşurat în cotutelă între Universitatea Paris 1 Panthéon Sorbonne şi Universitatea de Vest din Timișoara. Tot la Universitatea Paris 1 Panthéon Sorbonne a urmat și un masterat în inginerie financiară.

Subiecte în articol: Marcel Ciolacu
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un bărbat a murit, după ce s-a înfipt cu mașina în parapet