El estimează că lucrurile se pot complica și mai mult pentru statul evreu, dacă șiiții și sunniții vor trece peste diferențele religioase și se vor coaliza împotriva a tot ce nu este musulman în Orientul Mijlociu.
"E foarte greu să faci două lucruri contradictorii în același timp. Atunci când negociezi ca să eliberezi ostatici, trebuie să negociezi cu Hamas-ul. Ca să elimini Hamas, trebuie să-i ucizi pe membrii Hamas. Cum poți să negociezi cu cei pe care vrei să-i ucizi? Sau cum poți să-i ucizi, dacă vrei să negociezi cu ei?
Din punctul acesta de vedere, este o situație imposibilă și toată lumea știe asta.
Acolo, lucrurile sunt blocate până când se ia decizia politică, o decizie care e cumplit de grea.
La asta se adaugă și faptul că încă vin valuri de rachete dinspre Hamas către Israel. După 20 de zile de război, Hamas încă mai atacă în valuri. În sfârșit, mai este și chestiunea civilă: oamenii, când ies din stradă, pun presiune pe guvernele lor.
Aceste guverne din Orientul Mijlociu niciodată n-au avut decât rareori chestiunea palestiniană în prim plan. Au fost guverne pragmatice, care au negociat cu toată lumea pentru propria siguranță și bunăstare.
Însă în acest moment, populațiile (țărilor din Orientul Mijlociu) pun presiune în așa fel încât până și Arabia Saudită, care urma să încununeze acordurile (cu Israelul, n.r.) construite în mandatul președintelui Donald Trump, ajunge să se ralieze acestor proteste. De ce? Pentru că nici măcar acei lideri (saudiți) nu pot să reziste presiunii. Când acești lideri încep să reacționeze la unison, apare marea dilemă: ce se va întâmpla dacă distincția dintre șiiți și suniți în Orientul Mijlociu va fi mai puțin relevantă, inclusiv strategic, decât distincția între musulmani și non-musulmani?
Asta este marea problemă spre care se duce în acest moment Orientul Mijlociu. Și dacă se va ajunge, Doamne ferește, la o asemenea bipolaritate năprasnică, sigur că va fi în discuție statutul Israelului. Și cei care acum temperează și negociază, în special America, cunosc acest lucru.
Ei știu că dacă, Doamne ferește, se ajunge la situația în care statul Israel să lupte, din nou, împotriva tuturor, singurul actor care poate salva statul Israel este America. Ori, decizia SUA de a intra în război în Orientul Mijlociu este una teribil de complicată, din rațiuni militare, dar și din rațiuni politice, în viitorul an electoral", a spus Dan Dungaciu la Antena 3 CNN.