Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Primii paşi când am fost muşcaţi de o căpuşă. Dr. Marinescu: "Insecta nu pleacă singură, trebuie îndepărtată în maximum 24 ore"

Primii paşi când am fost muşcaţi de o căpuşă. Dr. Marinescu: "Insecta nu pleacă singură, trebuie îndepărtată în maximum 24 ore"

Toată România are în continuare probleme cu căpușele. Medicul Adrian Marinescu ne spune astăzi cum recunoaștem o mușcătură de căpușă, cum o extragem, dar și care sunt complicațiile în cazul unei mușcături.

de Andreea Cigolea    |   

Înţepăturile de căpuşe sunt frecvent întâlnite în sezonul cald, atunci când numărul persoanelor mușcate crește semnificativ. Pot părea inofensive, dar ne pot crea probleme serioase, mai ales că transmit boli. "Căpuşele pot să transmită boli, începând de la boala Lyme despre care ştim că este borelioza, până la encefalită de căpuşă, dar şi alte afecţiuni", a precizat medicul Adrian Marinescu, vineri, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Doar 20% dintre căpuşe sunt infectate, iar procentul celor care fac boala Lyme este de până la 3%. Un procent mic, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să luăm măsuri, pentru că riscul există. 

Zonele cu iarbă creează un mediu propice dezvoltării căpușelor, însă nu este exclus ca acestea să se afle și în zonele din jurul casei sau parcuri. 

La ce să fie atenți părinții

Copiii sunt predispuși în mare măsură mușcăturilor de căpușe, însă cu o atenție minuțioasă din partea părinților, lucrurile devin simple. "Căpuşa nu pleacă singură, deci o putem identifica. Important pentru cei mici, pentru copii este să existe o monitorizare atentă din partea părinţilor.

Atunci când au venit de afară, ar trebui să avem o parte observaţională, cu precădere la nivelul scalpului. Atunci când cel mic face duş trebuie să fim atenţi să vedem dacă într-adevăr identificăm căpușa", atrage atenția dr. Adrian Marinescu.

Risc 0 de infecție dacă îndepărtăm o căpușă în maximum 24 ore

Chiar dacă majoritatea căpușelor nu contactează boala Lyme, riscul de infecție crește pe măsură ce trece mai mult timp de la înțepătură. Este important să existe un interval mai mic de 24 de ore.

Dacă reușim să îndepărtăm căpușa în acest interval de timp, riscul de infectare este 0. 

De asemenea, să avem mare grijă la animalele de companie. Animalele pot aduce de afară acești paraziți, deci trebuie să avem grijă.

Primii pași când descoperim că avem o căpușă

Important este să nu intrăm în panică. Căpușele se pot îndepărta cu ajutorul unei pensete și puțină dexteritate. Așadar, ce este de făcut?

  1. Dacă avem dexteritate să încercăm să scoatem noi căpușa. Mișcarea trebuie să fie fermă, dar în același timp să nu apăsăm foarte tare, pentru că atunci este posibil să nu o scoatem întreagă.
  2. Dacă nu am reușit primul pas, trecem la varianta a doua. Trebuie să mergem neapărat la un spital de boli infecțioase, fie la cel mai apropiat cabinet medical. Acolo vom primi și o rețetă cu antibiotic care asigură profilaxia. 

Îmbrăcăminte adecvată şi spray-uri pentru prevenția mușcăturilor de căpușe

Prevenția este cea mai bună măsură de protecție, însă există și alternative care ne pot fi de folos în sezonul căpușelor. În primul rând, un rol important îl au autoritățile în combaterea acestor paraziți, însă ce facem pe plan individual?

"Încercăm să ne îmbrăcăm în aşa fel încât să acoperim cât mai multe zone, pentru că aşa riscul este categoric mai mic. Pe partea observaţională există şi spray-uri, dar acestea nu vor avea eficiență 100%", spune dr. Adrian Marinescu.

Complicațiile unei mușcaturi de căpușă

Procentul celor care fac o formă de boală care să pună probleme este de până la 3%. Important este ca noi să ne luăm măsuri, pentru că nu ne dorim să fim în acel procent. 

Complicațiile pot fi neurologice, în sfera reumatologică, dar aceste lucruri apar rar. În ceea ce privește categoriile de vârstă, în principiu nu există diferențe, însă dacă suntem la extremele de vârstă, acele complicații pot să însemne mai mult. În principiu, nimeni nu este ferit de aceste înțepături.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile