Românii sunt mari amatori de murături, fie că vorbim de gogonele ori castraveți. Majoritatea dintre noi nu concep să intre în iarnă fără câteva borcane cu provizii.
Cum se pun murăturile asortate. Se spală în două-trei ape: castraveţi, pepeni verzi mici, ardei lungi, gogonele (pătlăgele roşii crude), mere tari, ţelină, rădăcină de pătrunjel, morcov.
Tot zarzavatul trebuie să fie proaspăt. Aşezaţi legumele în butoi, în proporţiile dorite, se adaugă mărar uscat şi câteva fire de hrean.
Nu uita să adaugi frunze de vișin în murături pentru a păstra textura crocantă și pentru a da o aromă deosebită.
Reţetă murături asortate. Câtă sare şi ce condimente adaugi ca să le ţină tari
Deasupra se toarnă saramura fierbinte făcută din 500 grame de sare la 10 litri de apă. Ca să fie murăturile gustoase, se adaugă câte 1 litru de oţet la fiecare 10 litri de apă.
Murăturile sunt extrem de benefice pentru sănătate. Prin fermentare, legumele dau naştere la bacterii sănătoase, care ajută la reglarea microflorei şi la întărirea imunităţii
Murăturile te ajută în lupta împotriva răcelilor
Castraveţii muraţi conţin minerale, fier, calciu, vitamina C şi magneziu, care îţi ajută corpul să funcţioneze în mod optim.
În gogonele sunt secretate substanţe (numite alcaloizi) care împiedică replicarea viruşilor hepatici.
Varza murată nu numai că te scapă de mahmureală, dar ajută la eliminarea substanţelor cancerigene din organism.
Murăturile, mai ieftine în magazine decât preparate acasă. Cât costă aprovizionarea pentru iarnă
Anul acesta, prepararea în casă a murăturilor și dulcețurilor pentru iarnă ne va costa mai mult decât dacă am cumpără borcanele direct din magazin. Prețurile legumelor au crescut.
Toamna se numără borcanele cu gem, zacuscă și murături din cămările gospodinelor. Cu toate acestea, situația economică ne pune în postura de a căuta soluții mai ieftine.
Se pare că este mai ieftin să comandăm conservele decât să le preparăm la noi acasă.