Revolta susținătorilor clericului șiit Muqtada al-Sadr, care au pătruns în Zona Verde și au luat cu asalt palatul prezidențial, s-a soldat cu cel puțin zece oameni uciși și mai mult de 200 de răniți.
Susținătorii lui al-Sadr au ieșit luni pe străzile din Bagdad după ce liderul lor a anunțat că se retrage definitiv din politică, la capătul mai multor demersuri eșuate de a forma un guvern fără rivalii din formațiunile sprijinite de Iran.
Marți, presa internațională consemna continuarea violențelor de peste noapte: patru rachete au căzut în Zona Verde, unde se află sedii de ambasade și instituții guvernamentale.
Pe rețele sociale au fost postate imagini cu trăgători care lansează grenade și efectuează tiruri de arme automate asupra unor vehicule blindate.
Anterior, corespondenții publicațiilor internaționale au relatat despre ciocniri între protestatari și forțele de securitate în zona Palatului prezidențial.
Armata irakiană anunță ridicarea restricțiilor
În urma violențelor, Muqtada al-Sadr le-a cerut adepților săi să se retragă.
"Dacă nu are loc o retragere din fața Parlamentului (din Zona Verde), mă dezic de acest bloc. Merg cu capul plecat și prezint scuze irakienilor, singurii care suferă (în urma tulburărilor)", a spus el într-o conferință de presă susținută marți în orașul Najaf.
CNN relatează că protestatarii au început să plece din Zona Verde la câteva minute după anunțul lui al-Sadr.
Ulterior, armata irakiană a anunțat că restricțiile de circulație asociate stării de asediu, decretate luni în toată țara, vor fi ridicate.
Premierul irakian Mustafa al-Kadhimi a salutat apelul lui al-Sadr către susținătorii săi și a făcut, la rândul său, apel la reținere și la dialog.
Pe fondul violențelor, Iranul a anunțat că și-a închis frontiera cu Irakul iar unele zboruri între Teheran și Bagdad au fost anulate.
[GAL layout="3"]Blocajul politic din Irak, sursă de violențe
Muqatada al-Sadr, un politician șiit de 48 de ani din Najaf, se bucură de o mare popularitate în Irak, poziționându-se atât contra Iranului, cât și a Statelor Unite ale Americii.
Blocul politic condus de al-Sadr a fost cel mai mare câștigător al alegerilor de anul trecut, amenințând să scoată din joc formațiunile șiite rivale, aliniate politicii Teheranului și care au dominat multă vreme viața politică din Irak.
Totuși, încercările sale de a forma un guvern au eșuat iar al-Sadr și-a retras în iunie toți reprezentanții din Parlament.
În iulie, alianța șiită numită "Structura de Coordonare", formată din mai multe facțiuni, unele susținute de Iran, l-a desemnat drept candidat la funcția de prim-ministru pe Mohammed Shiya al-Sudani, un fost ministru pentru Drepturile Omului într-o legislatură anterioară.
Mișcarea a determinat la momentul respectiv proteste ale loialiștilor lui Muqtada al-Sadr.
Foto principală: portret al clericului șiit Muqtada al-Sadr, purtat de un susținător
Foto galerie: proteste violente în "Zona Verde" din Bagdad, luni, 29 august