Incidentele violente au avut loc la primele ore ale dimineții de duminică.
Ceremonia programată în Cetinje, fosta capitală a republicii, i-a înfuriat pe oponenții bisericii sârbe în Muntenegru, stat care și-a decis independența de Serbia printr-un referendum în 2006.
Sâmbătă, sute de protestatari s-au confruntat cu poliția în jurul lăcașului de cult unde urma să aibă loc inaugurarea în funcție a mitropolitului Ioanichie
Participanții la protest au ridicat bariere din containere de gunoi, anvelope și bolovani pentru a-i împiedica pe reprezentanții bisericii și ai autorităților să ia parte la inaugurare.
Protestatari la Cetinje: Aici nu e Serbia, e Muntenegru
Scandând "Aici nu e Serbia, aici e Muntenegru", mulți oameni și-au petrecut noaptea păzind barierele, motivați de informațiile că poliția trimite întăriri pentru a sparge blocada.
Unii aveau pistoale pe care le-au descărcat în aer. Alții au incendiat anvelopele din care era formată una dintre baricade.
Muntenegru rămâne un stat profund divizat în ceea ce privește legăturile cu Serbia vecină și cu Biserica Ortodoxă sârbă, care rămâne instituția religioasă dominantă în regiune, notează Euronews.
Circa 30% din populația din Muntenegru - care numără circa 620.000 de cetățeni - se consideră sârbi.
Rețeaua europeană de televiziune relatează că, după ciocnirile de sâmbătă, situația a redevenit tensionată la primele ore ale dimineții de duminică în Cetinje.
Pe Twitter, internauții din zonă au difuzat imagini cărora le-au atașat explicația: "Trupele anti-tero îl escortează la elicopterul cu care va decola spre Podgorița pe Mitropolitul Ioanichie după ceremonia de la Cetinje".
Ioanichie a ajuns la Cetinje tot cu elicopterul (clipul și galeria următoare).
Muntenegru: Premier pro-Serbia, președinte pro-independență
În paralel, în capitala Podgorița mii de oameni au salutat, sâmbătă, prezența patriarhului sârb Porfirie și a mitropolitului Ioanichie înainte de inaugurarea planificată la Cetinje.
Într-un gest care subliniază clivajul politic și social din Muntenegru, președintele republicii, Milo Djukanovic, arhitectul independenței statale de Serbia, a vizitat Cetinje în timp ce actualul prim-ministru pro-sârb, Zdravko Krivokapic, s-a dus la Podgorița.
Deși Djukanovic s-a angajat să nu fie părtinitor, în calitate de președinte al tuturor muntenegrenilor, el i-a lăudat pe protestatarii din Cetinje pentru apărarea intereselor naționale în fața demersurilor sârbe de a-și impune influența în republică prin intermediul bisericii.
Euronews mai precizează că Biserixa Ortodoxă din Serbia a jucat un rol esențial în demonstrațiile de anul trecut, în urma cărora a fost înlăturat guvernul pro-occidental. Noul guvern include susținători fermi ai apropierii de Serbia și Rusia, o situație paradoxală în condițiile în care Muntenegru a devenit membru al NATO în 2017.
Foto principală: Mănăstirea din Cetinje, locul programat pentru inaugurare, păzită de forțe de ordine duminică dimineața