Antena 3 CNN Externe Muncesc ca sclavii, sunt bătuți și lăsați fără mâncare. Un raport ONU denunță munca instituționalizată forțată din țara lui Kim Jong Un

Muncesc ca sclavii, sunt bătuți și lăsați fără mâncare. Un raport ONU denunță munca instituționalizată forțată din țara lui Kim Jong Un

Nord-coreenii sunt "controlaţi şi exploataţi de un vast sistem de muncă forţată pe mai multe niveluri", atrage atenția un raport al ONU care face o paralelă între acest tratament aplicat muncitorilor și sclavia. Oamenii sunt nevoiți să muncească în condiții periculoase, fără salarii, fără concedii sau acces la îngrijiri medicale, potrivit sursei citate.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a denunţat marţi un sistem de muncă forţată profund instituţionalizat în Coreea de Nord, sistem care în unele cazuri seamănă cu sclavia, o crimă împotriva umanităţii. Într-un raport copleşitor, Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului detaliază cum locuitorii acestei ţări izolate, aflate sub jugul unui regim dictatorial, sunt "controlaţi şi exploataţi de un vast sistem de muncă forţată pe mai multe niveluri".

"Mărturiile conţinute în acest raport oferă o perspectivă şocantă şi tulburătoare cu privire la suferinţele provocate de munca forţată, atât prin amploarea, cât şi prin nivelul de violenţă şi de tratament inuman", a declarat Înaltul Comisar, Volker Türk, într-un comunicat, potrivit Agerpres. "Aceste persoane sunt obligate să muncească în condiţii intolerabile, adesea în sectoare periculoase, fără salarii, fără să aibă de ales, fără posibilitatea de a pleca, fără protecţie, fără îngrijiri medicale, fără concedii, fără hrană şi fără adăpost", a denunţat el.

Un mare număr dintre ele sunt bătute în mod regulat, iar femeile sunt "constant expuse la riscuri de violenţe sexuale", a insistat Volker Türk.

Înaltul Comisariat pentru drepturile omului s-a bazat pe diverse surse pentru a elabora acest raport, în special pe 183 de interviuri avute între 2015 şi 2023 cu victime şi martori care au reuşit să fugă din Coreea de Nord şi care trăiesc în prezent în străinătate.

"Dacă nu respectăm cota zilnică, eram bătuţi şi raţia noastră de hrană era redusă", povesteşte una dintre victime. Aceste acuzaţii nu sunt noi. Un raport istoric publicat de o echipă de anchetatori ai ONU în urmă cu zece ani documentase deja munca forţată printre alte încălcări generalizate ale drepturilor în Coreea de Nord, printre care execuţii, violuri, tortură, înfometarea deliberată şi plasarea în detenţie a 120.000 de persoane într-o reţea de lagăre de prizonieri.

Raportul de marţi s-a concentrat pe un sistem instituţionalizat cu şase tipuri diferite de muncă forţată, inclusiv în detenţie şi în timpul recrutării militare minime de 10 ani.

Există de asemenea locuri de muncă obligatorii atribuite de stat şi recurgerea la "brigăzi de şoc" revoluţionare sau la grupuri de cetăţeni organizate de stat şi forţate să efectueze o muncă fizică grea, adesea în construcţii şi agricultură, raportează acest nou document.

Există de asemenea alte forme de mobilizare forţată, precum trimiterea de muncitori în străinătate, o sursă de valută controlată de asemenea foarte strict.

Sistemul "acţionează ca un mijloc ce permite statului să controleze, să supravegheze şi îndoctrineze populaţia", subliniază ONU. "În unele cazuri, nivelul de control, tipul de tratament şi nivelul de exploatare a persoanelor supuse la muncă forţată pot fi comparate cu 'proprietatea'", detaliază raportul, ceea ce ar putea "constitui o crimă împotriva umanităţii". Preocupările cele mai grave se referă la locurile de detenţie, unde victimele muncii forţate trebuie în mod sistematic să lucreze, sub ameninţarea unor violenţe fizice şi în condiţii inumane, subliniază ONU.

După ce şi-a încheiat studiile sau serviciul militar, fiecare nord-coreean este repartizat la un loc de muncă de către stat, care îi dictează locul în care trebuie să trăiască. Un sistem ce reuneşte toate criteriile unei "munci forţate instituţionalizate în ţară"

ONU îndeamnă Coreea de Nord "să pună capăt muncii forţate sub toate formele sale", "să pună capăt sclaviei şi practicilor sclavagiste" şi "să abolească recurgerea la munca minorilor". Organizația a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să implice Curtea Penală Internaţională.

Subiecte în articol: Coreea de Nord ONU raport muncă forțată
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog