Antena 3 CNN Actualitate Mulți ucraineni suferă de tuberculoză rezistentă la medicamente. Ce măsuri de precauție trebuie să ia cei care cazează refugiați din Ucraina

Mulți ucraineni suferă de tuberculoză rezistentă la medicamente. Ce măsuri de precauție trebuie să ia cei care cazează refugiați din Ucraina

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 17:33 24 Mar 2022 Modificat la 18:03 24 Mar 2022

Pentru siguranța celor care cazează refugiați, ucrainenii care tușesc, au simptomatologie respiratorie sau au antecedente de tuberculoză pot face consult și radiografie gratuită la cel mai apropiat dispensar de tuberculoză.

„Asta nu înseamnă să nu mai cazăm refugiați. La cel mai apropiat dispensar TBC se poate face un consult medical, o radiografie, este gratuit, și în acest fel îl protejează pe cel pe care îl primește în casă”, subliniază medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, cel mai important spital de boli pulmonare din România, în cadrul unei dezbateri organizate joi, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, scrie HotNees.

Tuberculoza se transmite mai greu decât COVID-19

Tuberculoza nu se transmite la fel de rapid precum COVID-19, dar dacă locuiești în casă cu o persoană care suferă de tuberculoză, boala se poate transmite, avertizează medicii. Potrivit medicilor, se consideră că există un risc mare de transmitere a tuberculozei dacă locuiești în aceeași casă cu o persoană infectată timp de aproximativ o lună.

Românii care primesc ucraineni în gazdă vor primi 70 de lei/persoană/zi pentru cazare și masă

Românii care găzduiesc ucraineni vor primi suma de 70 de lei/persoană, conform unei Ordonanțe de Urgență publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit OUG-ului, este vorba despre cazarea cetățenilor străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

Banii sunt pentru cheltuieli cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoană găzduită și de 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare.

Mecanismul de decontare şi perioada de aplicare vor fi stabilite printr-o hotărâre de guvern

"Aş vrea să vă semnalez adoptarea ordonanţei de urgenţă care permite persoanelor fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina să beneficieze de decontarea din bugetele Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea în valoare de 20 de lei/zi pentru fiecare persoană găzduită, pentru hrană, şi pentru cazare alţi 50 de lei/zi. (...)

Iată că prin această ordonanţă, Guvernul dă posibilitatea românilor care au făcut acest gest să poată continua sau, cel puţin, să-şi diminueze efortul pe care l-au făcut până acum, atât în privinţa asigurării hranei, cât şi în privinţa asigurării cazării", a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, ieri, la Palatul Victoria.

Guvernul alocă 100 de lei/zi pentru un refugiat din Ucraina cazat la un hotel, iar pentru spaţiile puse la dispoziţie de statul român suma este de 50 de lei/zi.

"Deoarece am văzut că există ceva speculaţii pe tema legată de beneficiarii sumelor alocate de Guvern pentru cei care, inclusiv în mediul privat, au găzduit şi găzduiesc refugiaţi din Ucraina, pot să vă confirm că, în continuare, sunt alocate sume, inclusiv pentru hoteluri sau alte zone de cazare unde se află refugiaţi ucraineni, suma pusă la dispoziţie fiind de 100 de lei/zi pentru un refugiat cazat.

De asemenea, pentru spaţiile puse la dispoziţie de către statul român, suma este de 50 de lei/zi pentru fiecare refugiat găzduit", a explicat Cărbunaru. 

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole