Baradar, 53 de ani, a venit din Qatar. Este considerat liderul viitorului regim islamic din Afganistan.
Imagini distribuite pe rețelele sociale arată cum bărbați afgani, mulți filmând momentul cu telefoanele, salut[ și strigă "Allahu Akbar" (Allah este cel mai mare) la trecerea mașinilor în care se află liderul taliban și colaboratorii săi.
Baradar a fost adjunctul mullahului Omar, alături de care a fondat mișcarea talibană în anii care au urmat retragerii sovietice.
Omar este cel ce i-a atribuit numele "Baradar", care înseamnă "frate".
A fost arestat în Pakistan, în 2010, într-o operațiune la care au participat și agenți CIA. În 2018, a fost eliberat din închisoare la cererea SUA.
Baradar este cel care a semnat, în numele grupării talibane, acordul de la Doha din 2020 cu Administrația Trump, acord ce prevedea retragerea graduală a trupelor americane în schimbul angajamentului că soldații SUA nu vor fi atacați de militanți.
Marți noaptea, mullahul a revenit în țară pentru prima dată de la căderea precedentului regim taliban.
Până la arestarea sa, el a condus din Pakistan insurgența împotriva trupelor coaliției internaționale.
Tot marți, presa internațională a consemnat o altă premieră: conferința de presă de la Kabul a purtătorului de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, în care acesta a reiterat asigurările că islamiștii "vor pace, nu răzbunare", că femeile vor avea drepturile conferite de legea islamică, Sharia, și că islamiștii nu doresc "probleme cu comunitatea internațională".
A fost prima apariție publică a lui Mujahid (foto următoare), un comunicator foarte activ pe rețelele sociale dar care nu și-a arătat fața, până marți, jurnaliștilor străini.
Operațiunea face parte dintr-un plan mai larg, menit să demonstreze lumii căă talibanii s-au schimbat după cei 20 de ani de război.
"Ușor, treptat, lumea îi va vedea pe toți liderii noștri, fără umbra secretelor", a spus un conducător taliban.
Foto principală: Mullahul Abdul Ghani Baradar, fotografiat în la Moscova în martie 2021, la o întâlnire privind pacea în Afganistan, la care au participant reprezentanți din Rusia, China, SUA, Pakistan și Afganistan.