Antena 3 CNN Externe Cine este mullahul Abdul Ghani Baradar, probabil viitorul președinte afgan

Cine este mullahul Abdul Ghani Baradar, probabil viitorul președinte afgan

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 12:35 16 Aug 2021 Modificat la 12:35 16 Aug 2021

Abdul Ghani Baradar, lderul taliban eliberat dintr-o închisoare pakistaneză la cererea Statelor Unite, acum 3 ani, a obținut o victorie de nedisputat a războiului de 20 de ani.

Deși Haibatullah Akhundzada este liderul talibenilor, Baradar este consilierul politic, și imaginea din fața camerelor. 

Într-o declarație televizată, acesta a spus că adevăratul test al talibanilor abia acum începe și că ei trebuie să servească națiunea.

Întoarcerea lui Baradar la putere arată incapacitatea Afganistanului de a lăsa în urmă un trecut sângeros. Istoria lui este istoria unei țări măcinată de un conflict inutil.

Baradar a crescut în Kandahar, locul de naștere al mișcării talibane.

Acesta a luptat împotriva sovieticilor în anii 1980. 

După ce rușii au fost izgoniți în 1992 și țara a căzut în război civil, Baradar a înființat împreună cu fostul său comandant și cumnat, Mohammad Omar, mișcarea talibană, o mișcare condusă de tineri cărturari islamici dedicată purificării religioase a țării și a înființării unui emirat.

Talibanii au obținut puterea în 1996 după o serie de cuceriri neașteptate ale capitalelor de provincie, fapt ce a luat întreaga lume prin surprindere, mișcare similară cu ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni. 

Baradar, adjunctul lui Omar, a fost arhitectul cheie al acestor victorii.

Baradar a jucat o succesiune de roluri militare și administrative în regimul taliban de cinci ani, fiind viceministru al apărării.

În timpul celor 20 de ani de exil al talibanilor, Baradar și-a câștigat reputația de a fi un puternic lider militar și un operator politic subtil. 

Diplomații occidentali l-au văzut ca pe aripa Quetta Shura - conducerea regrupată a talibanilor în exil -rezistentă la controlul ISI, și cea mai propice contactelor politice cu Kabulul.

Totuși, administrația Obama se temea mai mult de expertiza sa militară decât crede în rolul său moderat.

CIA l-a urmărit în 2010 în Karachi, iar în februarie a fost arestat de serviciile de inteligență pakistaneze.

”Capturarea lui Badar a fost mai degrabă din cauza rolului pe care acesta la avut în război, decât din cauza probabilității că va face brusc pace”.

”Ideea e că pakistanezii l-au ținut în toți aceia ani, pentru că SUA le-a cerut acest lucru”, a declarat un fost oficial. 

În 2018, atitudinea americanilor s-a schimbat, iar Donald Trump le-a cerut pakistanezilor să îl elibereze pe Baradar, pentru a putea începe negocierile în Qatar, pe baza credinței că se va mulțumi cu un acord de partajare a puterii. 

Baradar a semnat acordul Doha cu Statele Unite, în februarie 2020, acord ce prevede retragerea totală a forţelor americane din Afganistan până la 1 mai. Atunci părea un prim pas către pace, dar acum s-a dovedit a fi doar praf în ochi, pentru a ascunde planurile de ofensivă ale talibanilor.

Putem spune că acordul de la Doha i-a adus pe talibani unde sunt acum: în palatul prezidențial și stăpâni peste Afganistan. 

Baradar și-a dovedit din plin calitățile de arhitect al dezastrului.

Viața l-a învățat răbdare în așteptarea victoriei finale. 

Talibanii au transmis că ”războiul a luat sfârșit”, iar tipul de guvernare și regim politic vor fi cunoscute în scurt timp.

„Asigurăm pe toată lumea că vom oferi siguranţă cetăţenilor şi misiunilor diplomatice. Suntem gata să purtăm un dialog cu toate personalităţile afgane şi le vom garanta protecţia necesară”, aspus purtătorul de cuvânt al biroului politic al talibanilor, Mohammad Naeem.

Purtătorul de cuvânt a declarat, totodată, că talibanii nu doresc să trăiască în izolare şi că vor să aibă relaţii cu comunitatea internaţională.

 

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole