Antena 3 CNN Economic Inflația va crește din nou, anunță BNR. Isărescu: Ne așteptăm să fie peste 5% săptămâna viitoare

Inflația va crește din nou, anunță BNR. Isărescu: Ne așteptăm să fie peste 5% săptămâna viitoare

de Andreea Ştefan    |   

Mugur Isărescu a susținut, vineri, o conferință de presă în care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflației. Potrivit acestuia, BNR se așteaptă ca inflația să ajungă din nou peste 5% de săptămâna viitoare.

Raportul asupra inflației, ediția august 2024, document care a încorporat cele mai recente date și informații disponibile, a fost analizat și aprobat de Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României în ședința de miercuri.

„Nu am spus în niciun comunicat că am relaxat politica monetară. Cu greu se poate spune că noi acum avem o politică monetara stimulativă, expansivă. Nu folosim cuvântul relaxare pentru că avem dobânzi real pozitive față de trecut și nu suntem prociclici. Regula noastră este sa păstrăm o politică monetara restrictivă. Politica fiscală stimulează destul economia”, a declarat Mugur Isărescu.

„Urmează toamna și campania electorală. Multe necunoscute. Nu știm ce politici fiscale se vor aplica. Lucrăm cu ce date avem”, a mai precizat guvernatorul BNR.

Isărescu a spus că BNR se așteaptă ca, săptămâna viitoare, inflația să ajungă din nou peste 5%.

„Ne așteptăm ca săptămâna viitoare, inflația sa fie din nou peste 5%”, a spus el.

De asemenea, Isărescu spune că „este complicat” ca România să intre în recesiune, având în vedere că încă „nu reușește să își rezolve problema fiscală”, iar anul 2024 este an electoral.

„Să ai recesiune într-o țară care nu reușește sa își rezolve problema fiscală este complicat. Nu reușește în an electoral. Poate în anul următor”, a explicat guvernatorul BNR.

„Nu prea văd un Guvern care să facă reforme fiscale în an electoral. Am fost și eu premier. Dar facilitățile fiscale ar trebui să fie reduse treptat”, a mai spus Isărescu.

De asemenea, guvernatorul BNR a vorbit și despre majorarea și recalcularea pensiilor din septembrie și a spus că acestea nu reprezintă un risc pentru economie „dacă se găsesc bani la buget”.

„Nu este un risc dacă se găsesc bani la buget pentru pensii. Îi urez succes domnului Boloș. Întrebările de fiscalitate trebuie puse la Ministerul Finanțelor Publice”, a declarat Mugur Isărescu.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile