Mugur Isărescu a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre stabilizarea prețurilor din România, dar și despre creditele pe care băncile le acordă.
- "Obiectivul nostru este asigurarea și menținerea stabilității prețurilor. Stabilitatea prețurilor nu asigură aproape deloc evitarea crizelor sistemice."
- "În funcție de indicele armonizat al prețurilor de consum, România este pe locul 8, cu 14,6 %. Bulgaria este pe locul 9."
- "Marea problemă, după criză din 2008, a fost cea a creditelor neperformante. Rezolvarea problemelor creditelor neperformante a fost o revoluție pozitivă. Stăm mai bine decât media europeană."
- "O să spuneți că iar ține Guvernatorul cu băncile. Nu că trebuie să trăiască, dar băncile nu pot da credite, dacă nu au profitabilitate."
Indicatorii de risc ai sistemului bancar românesc, printre care rata fondurilor proprii, rata creditelor neperformante sau gadul de acoperire cu provizioane, se prezintă mult mai bine decât media europeană, a declarat guvernatorul, BNR Mugur Isărescu
Isărescu a participat la lansarea Raportului asupra stabilității financiare. Un argument în favoareaa poziției României este faptul că nu au fost utilizate fonduri publice pentru salvarea băncilor.
Rezolvarea problemelor creditelor neperformante în România a fost o evoluție pozitivă, a mai spus Mugur Isărescu, adăugând că "stăm acum chiar mai bine decât media europeană".
Pe de altă parte, Isărescu a evidențiat gradul scăzut de intemediere financiară din România, categorie la care România se află pe ultima poziție din UE.
"Nu avem nevoie de dezvoltare, nu avem nevoie de bani, întreprinderile românești nu au nevoie de credit bancar?", a înrebat retoric Isărescu, care a spus că la acest capitol România se situeaă sub Bulgaria.
Guvernatorul spune că a avut în acest sens o discuție și cu Banca Mondială. ”O explicație este că o bună parte din economie se finanțează direct din exterior”, a spus el.
"Să privim cu atenție datoria externă a României. Datoria privată este foarte mare. O parte din datoria privată este rezultată din faptul că mulți nu se împrumută din interior, iar în statistică cele din exterior apar în datoria externă".
În context, guvernatorul a evidențiat și faptul că o bună parte din firmele românești sunt subcapitalizate sau chiar cu capitaluri negative. "Dacă un bancher dă un credit unei societăți cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe. Adică dă niște bani cuiva care știe de la început că nu are cum să-i dea înapoi", a spus Mugur Isărescu.