Antena 3 CNN Actualitate Mugur Isărescu le răspunde criticilor: Am fost acuzat că aș fi la originea Ordonanței 13. Nu știu dacă e loc de aberații mai mari!

Mugur Isărescu le răspunde criticilor: Am fost acuzat că aș fi la originea Ordonanței 13. Nu știu dacă e loc de aberații mai mari!

1 minut de citit Publicat la 17:07 20 Feb 2017 Modificat la 17:07 20 Feb 2017

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a vorbit în premieră despre o listă lungă de acuzații care i s-au adus de-a lungul timpului și care ar viza, de fapt, activitatea BNR, nu persoana particulară a șefului Băncii Centrale.

"S-au repetat până la obsesie o serie de acuze, la prima vedere la adresa mea, dar care vizau de fapt Banca Națională. Pentru că se refereau implicit la decizii luate conform legii în Consiliul de Administrație sau la alte niveluri de decizie din BNR. Am fost acuzați că am indus criza economică din 2008, că am mințit Parlamentul, că am încheiat acorduri internaționale de împrumut cu FMI în interes personal, că am scos aurul României din țară în scop speculativ, apoi că nu l-am speculat suficient, că am manipulat cursul de schimb, și lista afirmaţiilor defăimătoare la adresa mea și implicit la adresa BNR poate continua. Recent am fost acuzat chiar că aș fi la originea Ordonanței 13! Nu știu dacă e loc de aberații mai mari!", a declarat Mugur Isărescu într-un interviu acordat Jurnalul Național.

Întrebat și în legătură cu acuzația ca ar fi vinovat de creșterea costului finanțării statului, Isărescu a răspuns că ”variațiile care apare sunt ca efect al pieței libere”.

"Adevărul e altul: de luni bune, dobânzile sunt la minime istorice, iar variațiile care apar sunt ca efect al pieței libere. Banca Naţională, ca agent al statului, este doar organizatorul tehnic al licitaţiilor privind vânzarea-cumpărarea de către bănci a titlurilor de stat. Și încă o probă pentru a vedea caracterul aberant al acestor acuzații: dobânda de politică monetară, pe care o stabileşte BNR, este neschimbată de luni de zile, iar din noiembrie 2011 a scăzut fără încetare", a explicat Isărescu.

În contextul scandalului legat de legile ce fac obiectul unor recente decizii ale Curţii Constituţionale (darea în plată şi conversia), Isărescu a afirmat că ”Banca Naţională a încurajat dialogul, înţelegerea între bănci şi debitorii cu dificultăţi de plată” și că ”BNR nu a fost și nu este avocatul băncilor”. 

Interviul integral pe www.jurnalul.ro.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole